Un nou Caravaggio iese la lumină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 400 de ani de la moartea pictorului, ziarul Vaticanului a anunţat că s-a găsit un tablou necunoscut al lui Caravaggio. „L’Osservatore Romano“, publicaţia Vaticanului, susţine că „Martiriul Sfântului Laurenţiu“ ar fi opera maestrului clarobscuru-lui, adăpostită de o biserică din Roma.

Astfel, istoria îşi confirmă încă o dată statutul de necunoscută. La mijlocul lunii iulie, bisericile Santa Maria del Popolo, Sant'Agostino şi San Luigi dei Francesi, precum şi Galeria Borghese din capitala Italiei au rămas deschise o noapte întreagă pentru ca vizitatorii să poată admira tablouri de Caravaggio, care s-a stins, în împrejurări învăluite în mister, acum patru veacuri. „L'Osservatore Romano" titra pe prima pagina că patrimoniul universal s-a îmbogăţit cu încă o lucrare a renumitului artist italian care a prefigurat arta barocă.
Ştiinţa va da răspunsul

Este vorba despre „Martiriul Sfântului Laurenţiu", despre care mai mulţi experţi afirmă că ar fi fost pictat de Caravaggio. Pictura aparţine Ordinului Iezuiţilor de la Roma şi în această perioadă este supusă mai multor teste ştiinţifice, cu ajutorul cărora să i se certifice paternitatea. Ziarul Vaticanului nu a precizat însă echipa care efectuează cercetările sau unde au loc acestea.

„Analizele aprofundate şi documentarea riguroasă ne vor da răspunsurile", a precizat Lydia Salviucci Insolera, istoricul de artă care a scris articolul, afirmând circumspect că, pentru moment, singură certitudine este că lucrarea e impecabilă din punct de vedere stilistic.

În tabloul recent descoperit s-au observat particularităţile specifice artei pictorului care s-a stins la 39 de ani, după ce a cunoscut de tânăr faima: clarobscurul creator de efect dramatic, subiectul înfăţişat dintr-o singură perspectivă, mişcarea trupului personajului. Asemănările cu alte lucrări ale artistului, cu „Martiriul Sfântului Matei", de exemplu, sunt relevante, susţin cercetătorii.

Pe de altă parte, ziarul a menţionat lipsa oricărui docu­ment care să arate că Sfântul Laurenţiu l-ar fi putut interesa pe Caravaggio ca personaj pentru pictură. Maurizio Marino, istoric de artă specializat în opera artistului italian, nu este sigur că tabloul i-ar aparţine acestuia. Expertul afirmă că, dată fiind cariera relativ scurtă a lui Caravaggio, nu este deloc plauzibil să existe multe lucrări necunoscute ale pictorului şi că există obiceiul ca, la date aniversare, să apară tablouri „necunoscute".

Rămăşiţe descoperite, moarte neelucidată

Şi rămăşiţele pământeşti ale aventurosului Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610), unul dintre cei mai influenţi pictori din arta italiană şi universală, au fost scoase la lumină acum un an, într-o biserică din Porto Ercole, Toscana. Se pare că aici şi-a găsit sfârşitul, acum 400 de ani, tânărul artist amator de nopţi bahice şi de bordeluri. Pictorul părăsise Roma pentru a se ascunde, hoinărind prin Malta, Sicilia şi Napoli, după ce fusese implicat într-un scandal despre care nu se ştie nimic şi după ce ucisese un om. În privinţa morţii sale există trei ipoteze: malarie de Toscana, sifilis sau crimă, săvârşită de asasini necunoscuţi.

Vara trecută, în osuarul din cripta unei bisericuţe din Porto Ercole, s-au descoperit un craniu, două fragmente de mandibulă şi un femur. O echipă de cercetători italieni le-a analizat un an întreg şi în iunie 2010 specialiştii au anunţat că sunt 85% siguri că ele i-au aparţinut lui Caravaggio. Acum sunt expuse chiar în lăcaşul în care au fost descoperite.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite