Colegiul Naţional de Muzică “George Enescu” – 55 !

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerele talente de la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu”.
Tinerele talente de la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu”.

Prin tradiţie, în zilele sfârşitului de noiembrie, mai precis cu prilejul comemorării Sf. Cecilia, recunoscută patroană a muzicii, liceenii uneia dintre cele mai importante instituţii de învăţământ musical, de la noi, îmbracă straie de sărbătoare.

Este Ziua Colegiului Naţional de Muzică “George Enescu”. Voi menţiona faptul că de această dată sărbătoarea la care mă refer a coincis cu aniversarea a 55 de ani petrecuţi de la înfiinţarea acestui prestigios lăcaş de cultură, de educaţie muzicală.

Sala Radio a fost gazdă a concertului aniversar

Studioul de Concerte Radio din str. Berthelot, Canalele România Cultural şi România Muzical şi-au oferit cu generozitate spaţiile de concert, de emisie, de imprimare. A fost un eveniment în felul lui unic în sezonul actual. Cei mai talentaţi dintre elevii colegiului, pianişti, performeri ai instrumentelor cu corzi şi arcuş, ai instrumentelor de suflat şi de percuţie, au evoluat pe marea scenă de concert a Radiodifuziunii bucureştene. Nu a fost o audiţie obişnuită.

A fost un veritabil concert care ne-a oferit măsura justă a talentelor, a profesionalismului musical, măsura potenţialului artistic şi uman pregătit pentru a intra în viaţa noastră muzicală. De ce nu, în viaţa europeană de concert.

 Mulţi invitaţi, numeros public, elevi şi părinţi ai acestora, profesori, un important grup al foştilor elevi, au venit cu toţii să-i asculte pe cei mai talentaţi dintre viitorii artişti ce studiază actualmente în Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu”. 

Pianistul Andrei Vieru a inaugurat concertul de gală

În mod cu totul semnificativ, momentul de debut al serii a fost încredinţat cunoscutului pianist Andrei Vieru, cunoscut om de cultură de anvergură europeană, minunat muzician, subtil eseist. Este unul dintre foştii elevi ai colegiului, o personalitate care a lăsat în urma sa o amintire puternică.

Stabilit actualmente la Paris, domnia sa este o prezenţă artistică dintre cele mai captivante ale vieţii musicale europene; în deschiderea concertului a prezentat ultima secţiune a operei „Tristan şi Isolda” de Richard Wagner în versiunea pianistică de concert a lui Franz Liszt.

Tinerii muzicieni au oferit un concert de excepţie

Evoluţia tinerilor pianişti a oferit surprise dintre cele mai interesante; mă refer la micuţul Albert Ruscu, de 10 ani, sau la Ionuţ Diaconu, de 15 ani. Confirmări pe drumul unei deveniri spectaculoase a oferit pianistul Ionuţ Cibotariu, aflat actualmente în ultimul an de studiu liceal. Cum era de aşteptat, violonistul Mircea Dumitrescu, de 14 ani, binecunoscut în mediile profesionale, a oferit un veritabil spectacol violonistic, o evoluţie cu totul captivantă, de mult bun gust.

image

Pe aceeaşi direcţie a putut fi apreciat şi micuţul violonist Iulian Băluţel de 12 ani, sau colegul său mai mare, contrabasistul Florian Dragomir, de 17 ani. Cum era firesc, creaţia enesciană ocupă un loc important în preocupările profesionale ale tinerilor muzicieni, cei ce studiază în Colegiul care poartă numele maestrului.

Mă refer, spre exemplu, la pianistele Irina Neacşu şi Maria Diana Petrache. O apariţie de anume pitoresc scenic dar şi muzical, s-a dovedit a fi cea a celor patru fraţi ai familiei Artemie, o formaţie de suflători de alamă, copii cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani; sunt originari din zona de nord a Moldovei şi au sosit în Bucureşti abia în ultimele luni.

Colegiul „George Enescu”, o pepinieră a tinerelor talente

Nu exagerez, Colegiul Naţional „George Enescu”, se dovedeşte a fi, în continuare, una dintre cele mai importante entităţi ale învăţământului musical-artistic din ţara noastră. Este un fapt relevat atât de numărul impresionant al distincţiilor naţionale şi intenaţionale, de premiile obţinute la olimpiadele şcolare, cât şi, mai ales, de dinamica implicării tinerilor muzicieni, a elevilor, a profesorilor, în contextual vieţii musicale naţionale şi europene.

colegiul 6

Relaţia tinerilor muzicieni de diferite vârste şcolare cu viaţa muzicală, implicarea acestora în procesul producţiei artistice de la noi din ţară, de pe diferitele meridiane europene ale muzicii, constituie un fapt firesc ce atestă nivelul cu totul remarcabil la care se desfăşoară învăţământul în aceast lăcaş de cultură, în această casă a muzicii. Indiscutabil, menirea esenţială, este aceea de a-i forma pe viitorii muzicieni profesionişti, membri ai marilor ansambluri orchestrale şi corale, ai ansamblurilor camerale, membri ai formaţiilor instrumentale şi vocale ce vehiculează muzica de largă adresare, muzica de divertisment, de jazz.

Prestigioase participări artistice

Am în vedere, spre exemplu, participarea tinerilor muzicieni la stagiile, la concertele susţinute de Orchestra Română de Tineret, de Orchestra “Simjfonietta”, ansambluri conduse de mari maeştri ai bachetei dirijorale din ţara noastră, de maeştrii Cristian Mandeal, Horia Andreesscu, Christian Badea, personalităţi artistice de statură europeană, artişti care contribuie direct la formarea conştiinţei artistice a tânărului muzician, la formarea deprinderilor de bază ale muzicianului performer, membru al ansamblului. In această calitate mulţi dintre tinerii muzicieni au participat la cateva dintre cele mai prestigioase evenimente artistice cum sunt Festivalul Internaţional “George Enescu”, ediţia 2011, “Piaţa Festivalului” - Bucureşti, Festivalul de la Arcuş din judeţul Covasna, sau Festivalul “Enescu şi muzica lumii”, manifestare susţinută anual, pe Valea Prahovei, la Sinaia, Buşteni, la Cămpina…

Nu trebuie uitat, mulţi dintre aceşti tineri fac parte din două dintre cele mai prestigioase ansambluri corale ale ţării, anume Corul de Copii Radio condus de maestrul Voicu Popescu, actualul director artistic al celebrei formaţii “Madrigal”, fost elev al Colegiului, de asemenea Corul de Copii al Operei bucureştene, formaţiile corale ale Operei fiind conduse de reputatul, de octogenarul maestru Stelian Olariu.

Voi aminti, de asemenea, participarea tinerilor muzicieni în cadrul stagiilor de pregătire profesională, în cadrul concertelor susţinute de membrii grupului “Sonoro”, tineri maeştri de recunoscută faimă internaţională.

Cu câţiva ani în urmă, prin strădania unui inimos dascăl, a fiinţat în cadrul Colegiului un veritabil laborator al cântului cameral pentru instrumentele cu corzi şi arcuş, anume presitgioasa formaţie “Bucharest Lyceum Strings”; ani la rând a întreprins numeroase turnee europene, a editat mai multe imprimări discografice în format CD.

Dintre participările cu totul prestigioase ale tinerilor muzicieni, trebuie amintită activitatea unora dintre aceştia - a celor mai merituoşi - în cadrul stagiilor de pregătire, a turneelor de concerte susţinute de Orchestra de Tineret a Comunităţii Europene, de Orchestra de Tineret a Comunităţii Central-Europene.

image

Tineri artişti în elita internaţională a învăţământului muzical

O firească bucurie o constituie faptul că mulţi dintre absolvenţii Colegiului, tineri ce formează o veritabilă elită artistică, sunt actualmente studenţi sau au absolvit câteva dintre cele mai prestigioase instituţii musicale europene şi americane de învăţământ artistic cum sunt Universitatea de Arte din Berlin, “Mozarteum “ Salzburg, Academia de Muzică din Viena, Universitatea de Muzică din Boston, Colegiul Regal şi Academia Regală de Muzică din Londra şi din Manchester, Conservatorul de Muzică din Basel şi din Lausanne, din Elveţia, “Julliard School of Music” de la New York, faimosul Institut “Curtis” din Philadelphia… şi altele.

Mari personalităţi ale artei musicale internaţionale au studiat în Colegiul „George Enescu”

Solişti de talie internaţonală, muzicieni de mare prestigiu cum sunt soprana Angela Gheorghiu, mezzo-soprana Ruxandra Donose, dirijorii Ion Marin şi Camil Marinescu, pianiştii Luiza Borac, Viniciu Moroianu, Dana Ciocârlie, violoniştii Silvia Marcovici, Alexandru Tomescu, Gabriel Croitoru şi Florin Croitoru,percuţionistului virtuoz Bogdan Bacanu, profesor la Academia de Muzica de la Salzburg, compozitorul Dan Dediu, actualul rector al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, compozitorul Călin Ioachimescu, producătorul radio Oltea Şerban-Pârâu, actualul Director al Canalului România Cultural şi Director al Formaţiilor Muzicale Radio, flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, violonistul Liviu Prunaru, concert-maestru al celebrei orchestre Concertgebouw din Amsterdam, Bogdan Zvorişteanu, concert-maestru al Orchestrei Elveţiei Romande de la Geneva, violoncelistul Mihail Jojatu, prim-violoncelist al Boston Symphony Orchestra, violonistul Alexandru Gavrilovici, concert-maestru al orchestrei Simfonice din Berna, Preşedinte al Academiei de vară, de Muzică, de la Sighişoara, violonistul Vlad Stănculeasa, concert-maestru al Orchestrei Simfonice din Basel, din Elveţia, violonista Luminiţa Petre, concert-maestru al orchestrei Operei din Stuttgart, dirijorul, pianistul şi organistul Valentin Radu, important specialist în muzica barocă, Preşedinte al formaţiilor “VoxAmaDeus” din Philadelphia, violonistul Remus Azoiţei, profesor al Academiei Regale de Muzică din Londra, dirijorul Vlad Conta, dirijor al Operei bucureştene, politicianul şi deputatul Mădălin Voicu… au absolvit studiile preuniversitare ale Colegiului.

Veritabile vedete ale Colegiului, absolvenţi de dată recentă, sunt pianiştii Andrei Licareţ, Florian Mitrea, violoncelistul Ştefan Cazacu, tineri afirmaţi în contextual vieţii muzicale naţionale, a celei europene.

Elita dascălilor

Din corpul de elită al profesorilor au făcut parte peronalităţi cum sunt compozitorul Adrian Iorgulescu, actualul Preşedinte al Uniunii Compozitorilor, fost Ministru al Culturii, profesorul violonist Nicolae Bilciurescu, compozitorii Octavian Nemescu, Doina Rotaru, profesoarele Georgeta Stoleriu, Lavinia Coman, Petru Andriesei, actuali profesori ai Universităţii bucureştene de muzică, Irina Gavrilovici, profesor de canto la Opera din Helsinki, profesorul clarinetist Ivar Catzap, de la Conservatorul din Tel Aviv, compozitoarea Maya Badian, profesor al Universităţii Regale de Muzică din Ottawa, violistul şi managerul Răzvan Popovici, regretatul compozitor Costin Cazaban…

image

Cu decenii în urmă au predat aici reputaţi muzicieni, violoniştii Modest Iftinchi, Adrian Sarvaş, violoncelistul George Cocea, apropiat colaborator al lui George Enescu, profesoarele de pian Ludmila Popişteanu şi Stela Cameniţă, Angela Marbe, mama compozitoarei Myriam Marbe, profesoara Constanţa Lungu, primul director al actualei instituţii, pianistul Adrian Tomescu, pianista centenară Margareta Willinger, cea care, în debutul acestui an, în februarie 2012, la Berlin, cu prilejul aniversării sale, a susţinut un veritabil recital…

Un început entuziast, o evoluţie spectaculoasă

Inceputurile instituţiei au fost marcate de reforma învăţământului românesc din perioadă postbelică a sfârşitului anilor ’40. O clădire veche - un parter înalt, în imediata apropiere a Pieţei Victoria, la capătul bulevardui Lascăr Catargiu, o arhitectură elegantă a caselor rezidenţiale de la începutul secolului trecut - găzduia una dintre primele şcoli bucureştene de muzică. Se preda educaţie muzicală, pian, vioară…

Profesori entuziaşti. Selecţii riguroase, audiţii şi concerte ale elevilor. Cu mai bine de o jumătate de secol în urmă am fost elev al ciclului gimnazial al acestui prim nucleu al actualei instituţii. In mod regretabil, clădirea a fost dărâmată pentru a face loc sediului unei societăţi de telefonie mobilă. Imobilul actual a fost inaugurat cu 55 de ani în urmă; este situat în centrul Bucureştilor, în imediata apropiere a faimosului traseu rutier care este Calea Victoriei, lângă Palatului Cantacuzino, actualul Muzeu “George Enescu”, în imediata apropiere a Academiei Române. Dispusă pe două nivele, clădirea este permanent animată de forfota neobosită a elevilor, de sunetele nestăvilite ale muzicii.

Încredere şi preţuire

În semn de aleasă preţuire, cu prilejul acestei aniversări conducerea Ministerului Invăţământului a oferit Colegiului o plachetă comemorativă însoţită de o scrisoare de felicitare; a fost apreciată contribuţia Colegiului, a generaţiilor de artişti, de profesori, de elevi absolvenţi ai acestei înalte şcoli de artă, la definirea unei imagini autentice, representative, a artei muzicale din ţara noastră. Este un drum de peste o jumătate de secol! Este o vârstă a maturităţii? Sperăm să fie aşa.

Este vârsta tinereţii neofilite a Colegiului Naţional de Muzică “George Enescu”. De pe acum putem privi încrezători spre aniversarea centenarului! Momentul pare a fi mai apropiat decât drumul parcurs de la inaugurare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite