Cimitirul Eroilor din Chişinău, raiul boschetarilor
0Edilii vor să-i gonească pe oamenii fără adăpost de pe mormintele ostaşilor, transformate în loc de chefuri. Agentul economic care a cumpărat pământul ar putea primi în schimb un alt teren.
În cimitirul care se află pe colina din preajma Gării şi-au găsit somnul de veci ostaşi români, ruşi, austrieci, cehoslovaci, francezi şi polonezi. Acesta a fost distrus în perioada sovietică. Despre faptul că aici sunt îngropaţi oameni vorbeşte doar o troiţă montată acum un an de către membrii Consiiului Mondial Român. În rest, mormintele au fost pângărite şi e o mizerie greu de descris, care s-a adunat pe parcursul anilor.
Angajaţii Preturii Botanica au o scuză: nu puteau să facă aici curăţenie fiindcă este proprietate privată. Într-adevăr, terenul a fost vândut în 2007 unei firme, Societatea franceză „Buicani Real Estate Holding" SRL, în temeiul unei decizii guvernamentale.
Viceprimarul Nistor Grozavu a spus că de nenunmărate ori l-au invitat pe noul proprietar la discuţii ca să găsească o modalitate de a salva cimitirul, dar acesta nu a dat curs solicitării. „Abia recent, când Guvernul l-a ameninţat cu exproprierea, s-a prezentat la Primărie ", a precizat Grozavu.
Edilul Dorin Chirtoacă a informat că sunt duse tratative cu investitorul ca acesta să accepte un teren în altă parte.
Se caută susţinere internaţională
Zoia Jalbă, care face parte din grupul de iniţiativă „Cimitirul Eroilor din Chişinău. Recviem sau Renaissance", , a declarat că membrii acestuia au făcut mai multe solicitări în adresa autorităţilor pentru a fi susţinuţi în reconstrucţia acestui cimitir. „Au răspuns pozitiv Ministerul Culturii şi Ministerul Apărării, iar Primăria a instaurat o placă la intrare", a precizat Jalbă.
Potrivit lui Neculai Popa, fondatorul grupului de iniţiativă, Guvernul României a promis sprijin la reconstrucţia cimitirului. „Ar trebui să contribuie şi celelalte ţări care au ostaşi îngropaţi aici", susţine Popa.
Cimitirul Eroilor a fost înfiinţat la hotarul secolelor XIX-XX şi a întreţinut într-o ordine exemplară în perioada interbelică şi în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Aici au fost înmormântaţi militari, de diferite naţionalităţi, căzuţi pe câmpul de luptă în cele două războaie mondiale sau care au murit în spitale.
Soldaţi din şase ţări
În Cimitirul Eroilor sunt înhumaţi circa 2.000 de ostaşi. Conform cutumei, teritoriul de aici a fost împărţit în parcele naţionale: română, rusă, austriacă, cehoslovacă, franceză, polonă.