UE îl sancționează din nou, mai aspru pe Gaddafi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele membre UE au decis să îngheţe activele fondului de petrol şi acțiunile băncii centrale libiene.

Decizia vine după ce UE a adoptat, la 28 februarie măsuri restrictive cum ar fi embargo-uri asupra echipamentelor care ar putea fi folosite pentru represiune internă, restricţii de călătorie pentru Gaddafi și familia sa şi îngheţarea activelor acestora.

"Suntem acum în procesul de adăugare la această listă a mai multor entităţi controlate de Gaddafi şi asociaţii săi cei mai apropiaţi," a spus astăzi șefa diplomației UE, baroneasa Catherine Ashton.

State membre ale UE au convenit deja marți (8 martie) să îngheţe activele Autorității de Investiții libiene, care gestionează veniturile provenite din petrol ale țării. Conform deciziei, se vor putea impune, de acum încolo, sancţiuni și "asupra persoanelor şi organizaţiilor", inclusiv asupra băncii centrale a ţării.

Membrii UE vor formaliza măsurile adoptate, cel mai probabil, joi (10 martie) la nivel ministerial, în cadrul Consiliului de Competitivitate, chiar cu o zi înaintea sumitului extraordinar din Bruxelles (11 martie), dedicat situației din Libia.

Malta întârziat adoptarea unor sancţiuni suplimentare, spunând că trebuie să existe mai întâi o evaluare atentă a felului în care piețele europene vor fi afectate.

Autoritatea de Investiții libiană deţine acțiuni de miliarde de euro în statele membre ale UE şi în Statele Unite ale Americii.

NATO a anunțat, de asemenea, luni (7 martie) în conferința de presă lunară, că planifică cu "prudență" măsuri pentru orice eventualitate, deoarece ține de datoria Alianței să apere țările membre.

"Dacă Gaddafi și forța armată pe care o controlează continuă să atace în mod sistematic populația din Libia, nu-mi imaginez cum ar putea comunitatea internațională și Națiunile Unite să stea deoparte," a spus secretarul general al organizației, Anders Fogh Rasmussen.

NATO ar avea însă nevoie de acordul ONU pentru a demara o operațiune militară în regiunea nord-africană.

"Orice acțiune NATO trebuie să se desfășoare în concordanță cu mandatul ONU," a mai spus acesta, "și știu că momentan, ONU nu și-a dat acordul pentru folosirea forței armate în Libia."

Între timp, Franța și Marea Britanie încearcă să convingă ONU de importanța unei operațiuni militare în regiune. Cele două compun momentan un proiect de rezoluție pentru Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite care ar autoriza introducerea unei zone cu interdicție de zbor deasupra Libiei.

"Lucrăm în strânsă colaborare cu partnerii nostri pentru a pregăti o rezoluție privind stabilirea unei zone cu interdicție de zbor în caz de urgență. Este însă nevoie de suport regional, de un motiv declanșator foarte clar și o temeie juridic adecvat," a spus ministrul de externe William Hague luni (7 martie).

Marea Britanie are sprijinul Franței, care lucrează împreună cu Germania și Statele Unite la această propunere de rezoluție pentru ONU .

Hague a menționat că Gaddafi a folosit elicoptere înarmate pentru a trage în civili, conform unor rapoarte "credibile". Comisia Europeană (CE) a spus, însă, marți (8 martie), că datele culese de diplomații trimiși în Libia duminica trecută (6 martie) nu sunt însă reale. "Nu au cum sa fie date exacte, ce fel de realitate văd ei acolo daca stau tot timpul în cladirile ambasadelor ? Le e frică să iasă pe străzi, pentru că este foarte periculos," a spus oficialul CE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite