Jurnaliştii, obligaţi să stea tot mai departe de deputaţi
0Ziariştii care relatează despre activitatea deputaţilor au fost mutaţi de la nivelul sălii de plen (P1), unde aveau până acum un spaţiu special amenajat şi unde îi puteau întâlni pe deputaţii care intrau la şedinţă. Centrul Media nou înfiinţat se află cu un etaj mai jos (P), astfel că jurnaliştii vor fi nevoiţi să facă ture între cele două nivele pentru a sta de vorbă cu aleşii.
Hotărârea de „relocare” a presei a fost luată recent de Biroul Permanent al Camerei şi a fost votată de reprezentanţi ai tuturor partidelor. Secretarul Camerei Deputaţilor democrat-liberalul Dumitru Pardău a explicat presei că decizia urmăreşte „o mai bună desfăşurare a activităţii mass-media, dar şi a deputaţilor” şi a ţinut să-i liniştească pe ziarişti, promiţându-le că nu li se vor impune restricţii suplimentare.
„Cred că aţi observat că se oferă condiţii - zicem noi - mai decente, un confort decent pentru reprezentanţii presei. Nu înseamnă o îngrădire a activităţii dumneavoastră, nu va afecta în niciun fel negativ modul de desfăşurare a activităţii presei", a dat asigurări Pardău. El a susţinut că ziariştii vor avea în continuare acces la nivelul P1 precum şi „în spatele sălii şi la balcoanele alocate reprezentanţilor presei”.
Şi vicepreşedintele Camerei independentul Marian Sârbu a susţinut că sunt create condiţii mai bune de lucru pentru ziarişti. "A fost o decizie care s-a luat cu mult timp înainte. Nu ştiu de ce astăzi vi s-a comunicat sau de ce sunteţi supăraţi astăzi. De ce nu v-aţi supărat când s-a luat decizia în Biroul Permanent în unanimitate?", s-a răţoit la jurnalişti deputatul.
Măsura de „relocare” vine la scurt timp după ce jurnaliştii au fost obligaţi, printr-o altă hotărâre a Biroului Permanent al Camerei, să stea în „ţarcurile” de la balcoanele destinate presei, situate deasupra sălii de plen. Primul rând de scaune din balcoane, plasate imediat lângă balustradă, a fost închis printr-un placaj, astfel încât jurnaliştii să nu mai aibă acces în acest spaţiu, fiind nevoiţi să stea în „ţarcul” astfel creat. Îngrădirea scaunelor de la marginea balcoanelor a fost decisă de conducerea Camerei sub pretextul că trebuie evitate cu orice preţ tragedii precum cea a lui Adrian Sobaru, electricianul din TVR care s-a urcat pe balustrada unui balcon de deasupra sălii de plen şi s-a aruncat în mijlocul deputaţilor.
La dezbaterea ultimei moţiuni de cenzură, jurnaliştii au fost obligaţi să se înghesuie în doar patru din cele zece balcoane şi au „marcaţi” om la om de angajaţii Camerei. Mai mult, jurnaliştilor care s-au aşezat în primul rînd de scaune nu li s-a permis să se ridice în picioare, angajaţii Camerei ameninţându-i cu evacuarea de la şedinţă dacă nu se aşează.
Cel care a vegheat personal operaţiunea a fost chiar secretarul general al Camerei, Gheorghe Barbu, care, din banca tehnică situată în faţa sălii de plen, a urmărit vigilent jurnaliştii „indisciplinaţi”, atenţionându-i telefonic pe angajaţii Camerei să intervină. „Nu am dat ordin să nu fiţi lăsaţi să vă ridicaţi în picioare..... Dacă este aşa, este un abuz şi o să dau imediat dispoziţie să se remedieze situaţia. Da, am dat telefon la angajaţii care sunt acolo cu voi, dar nu ca să le cer să intervină, ci ca să-i verific....Dar care e problema? Oricum, aveţi destule surse de informare: televizorul de pe hol, site-ul Camerei....”, declara atunci pentru „Adevărul” Gheorghe Barbu.