Compromis pe legile educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compromis pe legile educaţiei
Compromis pe legile educaţiei

Guvernul susţine legile elaborate de ministrul Ecaterina Andronescu, în care au fost inserate şi propunerile lui Mircea Miclea. Liderii coaliţiei au stabilit că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe pachetul rezultat în urma discuţiilor dintre Ministerul Educaţiei, sindicate şi Comisia prezidenţială.

Vicepremierul Dan Nica a precizat, la finalul şedinţei coaliţiei, care a durat mai mult de trei ore, că premierul Emil Boc i-a informat că pachetul de legi care a fost prezentat de către ministrul Ecaterina Andronescu este cel pe care Guvernul intenţionează să-şi asume răspunderea. Propunerile ministrului au fost completate însă cu cele ale comisiei prezidenţiale conduse de Mircea Miclea.

Compromisul la care au ajuns liderii celor două partide aflate la guvernare a venit după mai mult de patru săptămâni de certuri pe acest subiect, condimentate cu ameninţări de rupere a protocolului de colaborare. Potrivit unor surse politice, ieri, liderul PSD Mircea Geoană şi-a exprimat nemulţumirea în şedinţa coaliţiei că în pachetul legislativ predomină propunerile fostului ministru al Educaţiei, Mircea Miclea. Geoană a părăsit însă discuţiile fără a mai face reproşuri PDL.

Termen prelungit pentru asumare

Vicepremierul Dan Nica a precizat că Executivul va demara, mâine, procedura asumării răspunderii în Parlament pe trei pachete de legi, privind salarizarea unică, educaţia şi măsurile anticriză. Pachetul privind educaţia ar putea fi însă finalizat la sfârşitul lunii septembrie-începutul lunii octombrie, potrivit lui Nica, termen care le-ar da posibilitatea social-democraţilor să vină cu amendamente. Atmosfera de pace din coaliţie, de la începutul zilei, s-a evaporat însă în câteva ore.

La reuniunea grupurilor parlamentare ale PSD şi PC, din a doua parte a zilei, Mircea Geoană, a declarat că actuala criză economică nu va fi rezolvată atât timp cât controlul Guvernului aparţine lui Traian Băsescu, grupului de profitori asociaţi lui şi nu partidelor din coaliţie.

“Regimul Băsescu-Boc trebuie să plece la sfârşitul anului!”, a fost mesajul lui Geoană. Reacţia acestuia a venit după ce vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a anunţat că va propune, în şedinţa conducerii partidului, ca premierul Emil Boc să aibă o discuţie serioasă cu liderul PSD, Mircea Geoană, în care să lămurească problema “duplicităţii PSD”. “Suntem la capătul puterilor! Social-democraţii ori rămân la guvernare şi guvernează cu noi, ori pleacă în opoziţie şi se poată ca un partid de opoziţie”, a spus Oltean.

Cioloş, susţinut de Guvern pentru postul de comisar

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, mandatat ieri de coaliţie să “exploreze” cele mai bune variante pentru postul de comisar european, a declarat că fostul ministru Dacian Cioloş este propunerea Guvernului pentru portofoliul Agriculturii.

Această variantă ar fi valabilă în condiţiile în care România chiar ar obţine postul de comisar european pentru Agricultură, portofoliu pentru care a făcut lobby inclusiv preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit ministrului  Cristian Diaconescu, preşedinţia suedeză a Uniunii Europene doreşte aprobarea listei viitorului Colegiu al Comisarilor cu ocazia summitului care va avea loc în perioada 29-30 octombrie.

Alegeri prezidenţiale la 22 noiembrie

Primul tur al alegerilor pentru Cotroceni se va desfăşura la 22 noiembrie, urmând ca al doilea tur să aibă loc la 6 decembrie, după cum au stabilit ieri liderii coaliţiei. Ministrul de Interne, vicepremierul Dan Nica, a anunţat că Guvernul nu va modifica Legea alegerilor prezidenţiale, lăsând neschimbate condiţiile şi modalităţile de desfăşurare.

Potrivit vicepremierului Dan Nica, pentru prevenirea turismului electoral, liderii coaliţiei au stabilit ca listele suplimentare să fie plasate numai în secţii speciale pentru cei care nu sunt din localitatea unde îşi exercită dreptul de vot. În plus, secţiile vor fi supravegheate cu ajutorul camerelor web.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite