Viaţa după gratii a celor doi generali
0Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac au fost „cazaţi” în acelaşi salon la Jilava. Foştii generali Mihai Chiţac şi Victor Athanasie Stănculescu au ajuns, în mai puţin de 24 de ore, din inculpaţi condamnaţi.
Chiţac a aflat miercuri, în sala de judecată, că va ajunge în arest şi şi-a petrecut ultimele ore de libertate în apartamentul în care locuieşte, pe bulevardul Maria Rosetti.
Stănculescu, în schimb, a ales ca înainte de a ajunge în lumea din spatele gratiilor să petreacă la cazinou. Miercuri seară, în jurul orei 21.50, cu doar câteva minute înainte de strigarea „stingerii”, la Spitalul Penitenciarului Jilava au fost aduşi foştii generali Mihai Chiţac şi Victor Athanasie Stănculescu.
„Cazaţi” în acelaşi salon
Cei doi împart acelaşi salon. Ei vor rămâne aici cel mult trei săptămâni. Se află în perioada de carantină, pentru procedura standard de evaluare medicală: recoltări de sânge, realizarea unei radiografii pulmonare, precum şi investigaţii cardiace.
După efectuarea tuturor testelor medicale, Chiţac şi Stănculescu vor fi mutaţi la Penitenciarul Rahova în vederea efectuării pedepsei de 15 ani de detenţie, după ce au fost condamnaţi definitiv pentru reprimarea manifestanţilor în timpul evenimentelor din 1989 de la Timişoara.
Etajul 1, camera 114
Chiţac şi Stănculescu au fost „cazaţi” la etajul 1 al spitalului, la salonul nr. 114. Salonul cu patru paturi este locuit însă numai de cei doi şi are baie proprie, la fel ca toate celelalte camere. Ieri, la 7.00 s-a dat apelul, iar foştii generali au putut intra în contact cu ştirile despre ei, având televizor în cameră, dar şi acces la două ziare pe zi („Adevărul” şi „Jurnalul Naţional”). La 7.30 au mers la sala de mese. O încăpere lungă, cu 20 de locuri.
Acolo au primit micul dejun: lapte, 100 de grame de biscuiţi şi 30 de grame de margarină. Nu au avut nicio solicitare. Au venit cu haine de acasă şi au fost foarte prietenoşi cu personalul Spitalului Penitenciarului Jilava. De la locul de detenţie au folosit doar aşternuturile.
O singură rugăminte şi-au exprimat: să nu vadă jurnalişti! În rest, s-au putut delecta cu plimbarea zilnică. Între o oră şi trei ore pe zi! În spatele spitalului, o parte din curtea interioară a fost transformată în loc de plimbare. Un fel de părculeţ, cu bănci şi două porţi mici pentru iubitorii sportului cu mingea. Stănculescu şi Chiţac sunt în permanenţă monitorizaţi, la fel ca toţi deţinuţii. Tot ieri, cei doi foşti militari au fost supuşi mai multor investigaţii medicale, starea lor de sănătate fiind în general bună.
Serviţi cu ciorbă ţărănească
La ora 12.00 s-au auzit din nou cheile în uşile din fier ale saloanelor. Era timpul mesei de prânz: ciorbă ţărănească şi paste făinoase cu 100 de grame de carne de porc. Până la ora 16.30, Stănculescu şi Chiţac s-au odihnit. Ieri, la cină s-a servit orez cu lapte, iar diabeticii au primit mâncare de cartofi cu carne.
Deţinuţii nu au voie să primească pachete de acasă, conform unui ordin dat de fostul şef al Administraţiei Penitenciarelor Marius Iosef. Dacă doresc însă ceva, pot merge la magazinul amenajat în curtea spitalului. Fiecare deţinut are un cont şi poate cumpăra produse de maximum 250 de lei/lunar.
Pe lângă dulciuri şi răcoritoare, deţinuţii îşi pot cumpăra cu 6 lei o pereche de cărţi de joc sau un joc de rummy, în schimbul a 30 de lei. Duminica pot participa şi la slujbele ţinute la biserica din incinta penitenciarului.
Scoşi din evidenţele militare
Mihai Chiţac şi Victor Athanasie Stănculescu au fost degradaţi militar, prin decizie a instanţei şi vor fi scoşi din evidenţele militare. Conform MApN, instanţa, după emiterea hotărârii definitive, se adresează Ministerului Apărării, în vederea scoaterii din evidenţele militare a cadrelor care sunt condamnate penal, prin ordinul Şefului Statului Major General, în cazul celor care au avut grad de general sau amiral.
Stănculescu, la ruletă
În momentul în care magistraţii Înaltei Curţi decideau ca împotriva lui Victor Stănculescu să se menţină condamnarea cu închisoarea pentru o perioadă de 15 ani şi degradarea militară, acesta nu se afla în sala de judecată, ci juca la ruletă în Casino Palace ”Casa Vernescu” de pe Calea Victoriei din Bucureşti.
Cu doar 15 minute înainte de ora 18.00, oră la care a fost anunţată conferinţa de presă, o maşină cu şofer a venit, l-a luat pe general şi l-a transportat în grabă, la hotelul Howard-Johnson unde acesta a vorbit cu jurnaliştii şi, de unde, ulterior, a fost ridicat de poliţie.
Cer eliberarea din motive medicale
Avocaţii celor doi generali au depus ieri la Completul de nouă al Curţii Supreme o contestaţie în anulare a condamnării de 15 ani de închisoare. Avocata lui Stănculescu, Alice Drăghici, a depus la Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti o cerere de întrerupere a executării pedepsei din motive medicale.
Şi avocatul lui Chiţac, Sergiu Andon, a declarat că va face toate demersurile necesare pentru eliberarea clientului său. El a susţinut că pedeapsa primită de clientul său este o “monstruozitate” şi va apela inclusiv la CEDO pentru desfiinţarea ei. Mihai Chiţac a mai beneficiat, în anul 2000, de înteruperea executării pedepsei, în dosarul Timişoara, din motive medicale.
Primele 24 de ore de închisoare
Miercuri, 15.10.2008
12.00 – Instanţa supremă anunţă condamnarea generalilor Chiţac şi Stănculescu.
15.30 – Stănculescu intră într‑un cazinou, unde joacă la ruletă mai multe ore.
17.30 – Chiţac a fost identificat la reşedinţa din Bucureşti.
18.00 – Stănculescu organizează o conferinţă de presă la Hotel Howard-Johnson.
18.15 – Însoţit de poliţişti, Chiţac este adus la Poliţia Capitalei.
19.00 – Stănculescu este ridicat de poliţişti şi dus la Poliţia Capitalei.
20.00 – Chiţac şi Stănculescu sunt amprentaţi şi examinaţi medical.
21.50 – Generalii ajung la Penitenciarul Jilava. Se efectuează actele de încarcerare.
22.00 – Se anuntă stingerea în penitenciar.
Joi, 16.10.2008
07.00 – Stănculescu şi Chiţac sunt treziţi de apelul de dimineaţă.
07.30 – Foştii generali iau micul dejun.
08.00 - 11.30 Celor doi li se efectuează investigaţii medicale. Participă apoi la plimbare.
12.00 – Stănculescu şi Chiţac servesc prânzul.
13.00 - Odihna de după‑amiază.
16.30 – Cei doi iau masa de seară.
17.00- 22.00 – Foştii militari stau în salon.
22.00 – Stingerea.