VIDEO După 290 de zile, alianţa PSD-PDL s-a destrămat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO După 290 de zile, alianţa PSD-PDL s-a destrămat
VIDEO După 290 de zile, alianţa PSD-PDL s-a destrămat

Parlament PSD a trecut în Opoziţie, şi, împreună cu liberalii, adună suficiente voturi pentru a doborî noul guvern prin moţiune de cenzură. Criza politică a atins, ieri, paroxismul: PSD s-a retras de la guvernare, rupând coaliţia. Gestul social-democraţilor a venit după ce preşe-dintele a semnat revocarea lui Dan Nica.

Cu dreptu-n stângu’ George Rădulescu


Mai citeşte şi:


Traian Băsescu a procedat la schimbarea din fruntea Internelor a lui Dan Nica după ce miercuri seara l-a chemat la Cotroceni şi i-a recomandat să analizeze posibilitatea de a demisiona. Nica a refuzat astfel că ieri, în jurul orei 10.30, s-a văzut debarcat din fotoliul de ministru.

Urmarea: Emil Boc a devenit premier peste doar jumătate de cabinet, deoarece social-democraţii şi-au concretizat avertismentul şi au ieşit de la guvernare. După ce au aflat că Dan Nica a fost revocat, miniştrii PSD s-au strâns la Senat unde au discutat cu Mircea Geoană.

Apoi s-au dus cu toţii la Guvern unde şi-au depus demisiile. „Ne vom revedea în decembrie ca să repornim România”, a declarat Dan Nica, flancat de restul ex-miniştrilor.

Băsescu, în horă la Cluj

În timp ce „Parteneriatul pentru România”, încheiat între PSD şi PDL în decembrie 2008, se spulbera, şeful statului, artizan al acestui parteneriat, încingea la Cluj-Napoca o horă, alături de dansatoare în costum popular.

Prăbuşirea guvernului PSD-PDL a fost acompaniată de un cor de învinuiri reciproce. Miza: cine să fie perceput de electorat ca fiind responsabil de declanşarea crizei? Astfel că democrat-liberalii i-au acuzat pe social-democraţi că au premeditat ieşirea din guvern, în timp ce reprezentanţii PSD l-au făcut responsabil de provocarea blocajului politic pe Traian Băsescu.

Pentru a reîntregi Guvernul, Emil Boc a recurs la varianta numirii de miniştri interimari pentru cele nouă portofolii rămase vacante. Potrivit Constituţiei, interimatul este de 45 de zile şi va începe după cele 15 zile în care, potrivit legii răspunderii ministeriale, miniştrii PSD trebuie să-şi predea funcţia.

Dacă Boc le va cere miniştrilor demisionari să mai rămână în posturi 15 zile, atunci interimatul ar urma să ia sfârşit între cele două tururi de scrutin. Conform Mediafax, în jurul datei de 1 decembrie, premierul ar urma să se prezinte în Parlament pentru a obţine votul de învestitură pentru un guvern restructurat.

Surse politice dau însă ca posibilă şi întoarcerea PSD în guvern la sfârşitul interimatului. Într-o astfel de situaţie, n-ar mai fi necesară aprobarea Parlamentului, pe care democrat-liberalii încearcă pe cât posibil să o evite.

Expertul în drept constituţional Ioan Stanomir a explicat că reîntoarcerea PSD în Executiv n-ar necesita votul de învestitură al Parlamentului decât dacă unele ministere s-ar comasa. Conform unei a doua variante, Boc ar urma să ceară Parlamentului un vot de învestitură pentru un guvern minoritar PDL.

Conform speculaţiilor din ultimele zile, democrat-liberalii s-ar afla în plină negociere cu alte partide pentru obţinerea voturilor necesare învestiturii. Liderii PDL preferă în acest moment varianta interimatului deoarece discuţiile pentru susţinerea guvernului minoritar nu par să conducă la un rezultat cert.

PNL ameninţă cu moţiunea

Cu gândul la o moţiune de cenzură, social-democraţii sunt ocupaţi şi ei tot cu tratative. Liderul liberal, Crin Antonescu, a confirmat, ieri, că liberalii vor ataca noul guvern printr-o moţiune de cenzură. Ei au depus deja o moţiune în această sesiune parlamentară şi, potrivit Constituţiei, o a doua le este interzisă. PNL va putea recurge, totuşi, la un astfel de demers deoarece acum moţiunea de cenzură ar fi îndreptată împotriva unui nou guvern.

Preşedintele Traian Băsescu declara, ieri, că PDL va trebui să delege miniştrii în funcţie pentru portofoliile vacante, iar premierul va trebui să găsească formule pentru a-şi asigura majoritatea în Parlament.

PSD: interimatul lui Blaga, ilegal

Numirea lui Vasile Blaga ca interimar la Interne constituie un act neconstituţional, în ochii social-democraţilor. Vicepreşedintele PSD, Dan Mircea Popescu, a susţinut ieri că ilegalitatea deciziei este dovedită de articolele 106 şi 107 din Constituţie, potrivit cărora locul lui Nica ar fi trebuit să fie luat de “un ministru plin”.

Potrivit textelor invocate, soluţia interimatului nu este valabilă în cazul premierului, care nu poate fi revocat de preşedinte, prevederile fiind aplicabile şi miniştrilor. “Constituţia este alambicată, aceasta ar putea fi explicaţia pentru ignorarea acestor articole de către premier. Dar conţinutul este clar –nu poţi veni cu un interimar după revocare. Este neconstituţional!”, a explicat şi deputatul Sergiu Andon, specialist în probleme de drept. (V.D.)

image

Traian Băsescu nu are nimic sfânt, ci doar interesul său electoral.

image


Mircea Geoană
 preşedintele PSD

image

PSD sacrifică o ţară pentru un om, sacrifică stabilitatea ţării, Parteneriatul pentru România, interesele românilor.

image


Adriean Videanu
prim-vicepreşedinte PDL

image

Dacă cei din PSD înţeleg că în joc este soarta României, trebuie să susţină  moţiunea noastră de cenzură.

image


Crin Antonescu
preşedintele PNL


REALITATEA.NET - S-a rupt Coaliţia. Miniştrii PSD au demisionat din Guvernul Boc

Risc de amânare a eurobondurilor

Ministerul de Finanţe pregăteşte, în aceste zile, marketingul emisiunii de eurobonduri, prin care ţara noastră intenţionează să se împrumute de minimum 500 de milioane de euro de pe pieţele de capital.

Potrivit unor surse oficiale din Finanţe, lucrurile nu merg tocmai bine şi se aşteaptă semnalele transmise în urma reuniunii FMI-Banca Mondială de sâmbătă, de la Istanbul. „Piaţa este extrem de tensionată, iar concluzia se va desprinde în urma discuţiilor cu FMI şi cu Banca Mondială“, au declarat, pentru „Adevărul“, sursele citate.

De altfel, poziţia FMI cu privire la chestiune poate fi intuită, de vreme ce reprezentantul României la Fond, Mihai Tănăsescu, aprecia marţi că ieşirea pe pieţele internaţionale în condiţiile actuale nu ar fi indicată. „Orice turbulenţă politică duce la costuri superioare. Lansarea unei emisiuni de eurobonduri în asemenea condiţii nu este indicată“, a spus Tănăsescu la „The Money Channel“.

Efecte imediate în piaţă

Finanţele vor să împrumute de pe pieţele externe maximum 1,5 miliarde de euro, prin eurobonduri cu o maturitate între 5 şi 10 ani. Pentru intermedierea emisiunii, ministerul a selectat deja băncile Deutsche Bank, EFG Eurobank şi HSBC. Ruperea coaliţiei a avut efecte imediate pe pieţele financiare, acţiunile şi moneda naţională înregistrând scăderi puternice.

În şedinţa de ieri, sectorul SIF a pierdut 2,8%, în condiţiile în care pe parcursul sesiunii de tranzacţionare pierderea a atins chiar 5%. În acelaşi timp, cursul anunţat ieri de BNR a urcat cu peste cinci bani, la 4,2495 lei/euro. S-a produs astfel o depreciere de 1,22% faţă de ziua anterioară, deşi moneda naţională a început săptămâna pe apreciere.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite