Majoritatea s-a dus iar la Cotroceni cu Klaus Iohannis
0Preşedintele Traian Băsescu a demarat, ieri-seară, noi consultări cu reprezentanţii partidelor în vederea desemnării unui alt candidat la postul de prim-ministru. PSD, PNL, UDMR şi minorităţile nu s-au răzgândit în privinţa propunerii deja făcute şi au pledat din nou în faţa şefului statului pentru Klaus Iohannis.
„Voi insista pe lângă preşedintele Traian Băsescu să dea dovadă de responsabilitate, voi insista (...) să-l desemneze ca prim-ministru pe Klaus Iohannis”, declara înainte de începerea consultărilor liderul PNL, Crin Antonescu. Trimişii PNL s-au ţinut de cuvânt şi şi-au demonstrat din nou în faţa lui Băsescu susţinerea pentru Iohannis. „Ceea ce pentru noi este de neschimbat este poziţia lui Klaus Iohannis ca prim-ministru”, a subliniat Antonescu la ieşirea de la consultări, adăugând că guvernul condus de primarul Sibiului ar putea dura până la 1 septembrie 2010.
„Încăpăţânarea lui Băsescu“
Eventuala candidatură a lui Iohannis i-a făcut pe liderul PSD, Mircea Geoană, şi pe Traian Băsescu să izbucnească într-o discuţie tensionată. Geoană i-a cerut preşedintelui să asculte de vocea majorităţii în ceea ce-l priveşte pe Iohannis. Imediat, Băsescu a replicat: „Acest mod de a impune un premier fără o consultare cu preşedintele nu poate funcţiona”. Iritat, el i-a acuzat pe social-democraţi că au provocat căderea a două guverne în timp de criză, moment în care Geoană l-a întrerupt, sporind nemulţumirea lui Băsescu.
„Am asistat la aceeaşi încăpăţânare cu care ne-a obişnuit preşedintele”, a concluzionat Geoană, la finalul discuţiei. Social-democraţii au venit la consultări chiar dacă, conform liderului partidului, „actualul preşedinte se mai preface o dată că face consultări cu partidele”. Geoană l-a acuzat pe Băsescu că are, de fapt „un singur plan”: menţinerea „la butoane” până la alegeri a lui Boc, Blaga, Videanu şi Udrea.
UDMR s-a pronunţat tot pentru candidatura lui Iohannis, invocând în favoarea acestuia sprijinul acordat de majoritatea parlamentară.
Guvern de uniune naţională şi Klaus Iohannis pentru postul de prim-ministru a fost şi propunerea făcută de reprezentanţii minorităţilor, conduşi de Varujan Pambuccian. „Este omul care ne reprezintă şi are o majoritate care îl votează în Parlament”, au argumentat aceştia. Pe lângă Iohannis, Pambuccian a avansat încă un nume pentru funcţia de premier: Aurel Vainer (77 de ani), deputat din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti. A fost vorba despre o „propunere spontană”, a spus Pambuccian.
Independenţii, invitaţi şi ei de Băsescu la consultări, au anunţat că nu au o propunere pentru noul premier, dar vor vota „pentru interesul naţional”. Ultimii au ajuns la Cotroceni democrat-liberalii, cărora Băsescu le-a spus că nu acceptă ca formarea unui guvern să fie amînată până după alegeri.