Generalul Chiţac, eliberat ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Chiţac
Mihai Chiţac

Fostul general putea fi tratat şi sub pază permanentă, însă magistraţii au invocat insuficienta cunoaştere a legii. Mihai Chiţac a fost eliberat după ce judecătorii militari s-au făcut că nu înţeleg legea adoptată după scandalul declanşat de suspendarea executării pedepsei  asasinului Gorbunov.

Fostul general Mihai Chiţac a fost condamnat definitiv, la data de 15 octombrie 2008, de Completul de nouă judecători ai Curţii Supreme la 15 ani de închisoare, pentru activitatea sa în reprimarea revoluţionarilor de la Timişoara. El a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava-Spital.

La 29 decembrie 2008, fostul general a fost eliberat pentru a fi supus unei intervenţii chirurgicale pe cord. La 29 martie 2009, Chiţac s-a întors la Penitenciarul Jilava şi a depus la Tribunalul Militar Teritorial o altă cerere de întrerupere a executării pedepsei.

Numai că în urma scandalului declanşat de eliberarea din motive medicale a lui Serghei Gorbunov, cetăţean moldovean, cercetat pentru jaf armat, Parlamentul a adoptat, la 1 iunie 2009, legea care modifica articolul din Codul de Procedură Penală privind întreruperea, din motive medicale, a executării condamnărilor.

În pofida legii

Legea stabileşte foarte clar condiţiile prin care un condamnat poate cere amânarea executării pedepsei: „Nu poate fi admisă dacă se constată că tratamentul condamnatului se poate efectua sub pază permanentă".

De asemenea, legea mai stabileşte şi condiţiile în care un judecător poate amâna executarea pedepsei: „când se constată, pe baza unei expertize medico-legale, că persoana condamnată suferă de o boală gravă, care face imposibilă executarea pedepsei, iar instanţa apeciază că amânarea executării şi lăsarea în libertate nu reprezintă pericol concret pentru ordinea publică".

Expertiza medico-legală

O comisie de specialişti ai Institutului Medico-Legal „Mina Minovici", condusă de medicul Marian Roşu, a realizat, în acest dosar, raportul de primă expertiză medico-legală. Potrivit expertizei, fostul general are o serie de afecţiuni, cele mai multe de natură cardică, având nevoie de o proteză valvulară, dar şi de o operaţie de extirpare a splinei. Comisia apreciază, în concluziile raportului, „ca această intervenţie chirurgicală (splenectomia) să se efectueze într-o clinică cu profil chirurgical aparţinând Ministerului Sănătăţii".

„În situaţia în care pacientul îşi exprimă acordul în scris pentru efectuarea splenectomiei, avansăm propunerea întreruperii executării pedepsei pe o perioadă de o lună de la data la care este programat pentru internare în vederea realizării intervenţiei chirurgicale".

Magistratul Stancu: „Legea e prea recentă"

Judecătorul militar Radu Stancu a motivat însă că modificarea legislativă este prea recentă şi nu este una lămuritoare şi a decis, la 17 iunie 2009, eliberarea lui Chiţac. „Modificarea fiind de dată recentă, până în prezent, nici doctrina şi nici jurisprudenţa nu au făcut lumină în aplicarea acestei prevederi legislative", arată magistratul. El susţine că, practic, orice tratament poate fi efectuat în prezenţa pazei, aceasta neavând nicio posibilitate sau competenţă de a participa la actul medical.

„Prin această prevedere, insuficient lămuritoare, instituţiile procesual-penale ale amânării executării pedepsei închisorii şi întreruperii executării pedepsei închisorii ar fi golite de conţinut din moment ce orice tratament poate fi administrat sub pază", mai motivează judecătorul.

O nouă cerere de întrerupere a pedepsei

Procurorii din Parchetul Militar au cerut, în recurs, casarea sentinţei, susţinând că din actele medicale rezultă că Mihai Chiţac nu suferă de o boală gravă care să-l pună în imposibilitarea executării pedepsei, iar intervenţiile chirurgicale se pot realiza în spital, sub pază permanentă.

Completul de recurs a fost format din preşedintele Curţii Militare de Apel, generalul Cezarian Buga, şi coloneii Aurel Dumbravă şi Petre Popescu. Magistraţii militari au respins însă recursul procurorilor, în septembrie 2009, şi au decis ca fostul general să fie eliberat. Şi nu o lună, cât recomandau documentele medicale, ci trei luni.

La sfârşitul săptămânii viitoare expiră cele trei luni de libertate acordate lui Mihai Chiţac. El a făcut însă o nouă cerere de întrerupere a executării pedepsei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite