Convorbirile lui Dorin Chirtoacă din data de 7 aprilie au fost interceptate
0Postul privat de televiziune NIT, cu orientare proprezidenţială, a difuzat un film documentar în care este inserat un fragment dintr-o convorbire telefonică purtată în data de 7 aprilie, când la Chişinău izbucneau violenţele postelectorale, de primarul Dorin Chirtoacă cu viceprimarul Vladimir Coteţ.
Teza susţinută de documentar este că protestele violente din 7 aprilie au fost provocate de cele trei partide liberale care au acces în actualul Parlament, pentru că nu erau de acord cu rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Manifestaţiile violente au dus cu devastarea clădirilor Parlamentului şi a Preşedinţiei, precum şi la rănirea a circa 100 de poliţişti. Convorbirea demonstrează că Dorin Chirtoacă este implicat în violenţele din 7 aprilie şi că acesta ar fi refuzat să întreprindă măsuri pentru stoparea acţiunilor, potrivit agenţiei proguvernamentale OMEGA. Chirtoacă îl întrebase pe viceprimar despre situaţia din Piaţa Marii Adunări Naţionale, iar Coteţ îl informase că cele două instituţii de stat sunt devastate. Convorbirea se încheie cu cuvintele "Bun! Bine!", rostite de Chirtoacă.
Primarul Dorin Chirtoacă a acuzat astăzi Procuratura Generală şi serviciile speciale din Moldova că i-au interceptat ilegal convorbirile. Despre convorbirile telefonice interceptate Dorin Chirtoacă a declarat, potrivit UNIMEDIA, că reprezintă un material denigrator, care încalcă grav toate regulile: "Această convorbire telefonică a fost modificată şi trucată. Există riscul ca oricare cetăţean să fie acuzat de orice. I se truchează convorbirile şi apare la posturile comuniste".
În filmul documentar "Atac asupra Moldovei" opoziţia este învinuită de lovitură de stat, însă nu au prezentat nicio probă prin care ar putea demonstra că Partidul Liberal este organizatorul protestelor. Trimiterea la dispoziţia primarului, care a dat autorizaţia, este o speculaţie manipulatorie, întrucât este obligaţia lui să se conformeze cu legea la întrunire", a declarat Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal.
Astfel, Partidul Liberal respinge categoric acuzaţiile aduse de către procurorul general, directorul SIS şi Vladimir Voronin expuse în filmul documentar "Atac la Moldova" cu privire la protestele din 6 - 7 aprilie, difuzat de postul de televiziune procomunist NIT. În plus, PL l-a acuzat pe procurorul general Valeriu Gurbulea că a oferit presei informații înainte ca ancheta să fi fost încheiată.
Procuratura Generală a expediat ulterior o declaraţie oficială prin care susţine că toate convorbirile telefonice ale vicepreşedintelui Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, din ziua de 7 aprilie au fost interceptate conform legislaţiei în vigoare, acestea fiind autentice şi lipsite de trucări. Procuratura Generală a calificat acuzaţiile lui Chirtoacă drept declaraţii care "nu corespund realităţii şi nu urmăresc altceva decât a induce în eroare şi a influenţa publicul larg".
"Convorbirea telefonică întreţinută la 7 aprilie 2009 de d. Chirtoacă este autentică, interceptarea şi înregistrarea ei fiind efectuată în baza ordonanţei procurorului şi încheierii judecătorului de instrucţie, deci, este legală şi corespunde normelor procesual-penale în vigoare. Prim urmare, respectiva convorbire telefonică nu este nici trucată, nici modificată, fapt exclus chiar şi din punct de vedere tehnic", se arată în declaraţia care mai explică faptul că interceptarea acestor convorbiri a fost efectuată în baza urmăririi penale pornite la 6 aprilie pentru organizarea şi participarea la dezordini în masă.
"Ei nu au niciun drept să asculte convorbirile telefonice. Este o încălcare. În film se zice că Procuratura, la data de 6 aprilie, a fost nevoită să deschidă un dosar penal, de aceea a şi înregistrat convorbirea telefonică. De ce au deschis dosar la data de 6, fiindcă atunci erau nişte proteste paşnice? Sunt sigur că ei au deschis dosar mai târziu", a precizat Ghimpu.
Potrivit liderului PL, comuniştii au prezentat în film doar ceea ce le convine lor, însă au ascuns imagini cu arborarea drapelelor, care a avut sub supraveghearea unui poliţist. De altfel, şi Vladimir Ţurcanu, unul dintre fruntaşii comunişti, a recunoscut că a negociat cu cinci tineri arborarea drapelelor.
În film este menţionată arborarea drapelului României care, potrivit autorilor documentarului, ar demonstra implicarea României în acest scenariu, însă nu au fost prezentate imagini ale tânărului care arborează drapelele în timp ce este supravegheat de un poliţist.