Zece motive pentru care SOV rămâne în arest
0Tribunalul Bucureşti a explicat de ce a acceptat propunerea de arestare preventivă a Parchetului General pe numele lui Sorin Ovidiu Vîntu.
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au motivat că arestarea lui Sorin Ovidiu Vîntu, a lui Liviu Luca şi a presupuşilor lor complici în falimentarea controlată a Petromservice se impunea, în primul rând, pentru că aceştia reprezintă pericol social.
Citeşte şi
EDITORIAL DE SABIN ORCAN: Bandiţelul lui Vîntu
1.Conform magistraţilor, lăsarea acestora în libertate „ar naşte temerea că organele judiciare nu reacţionează eficient împotriva unor persoane învinuite de săvârşirea unor infracţiuni de o gravitate deosebită".
2. Cercetarea în libertate a lui Vîntu şi a celorlalţi nouă învinuiţi ar încuraja, în opinia judecătorilor, şi alte persoane „să comită infracţiuni, având în vedere notorietatea inculpaţilor şi a faptelor de care sunt acuzaţi, dar şi valoarea extrem de ridicată a prejudiciului produs (peste 180 de milioane de euro - n.r.).
Lipsa de scrupule
3. Datoriile bugetare - stabilite la aproximativ 100 de milioane de euro - spun magistraţii - „conturează o vădită stare de pericol pentru ordinea publică, având în vedere contextul social şi economic actual şi modul acut în care categorii largi de populaţie resimt lipsa resurselor bugetare". Judecătorii amintesc şi numărul extrem de mare (72.000) de membri ai Asociaţiei Salariaţilor din Petromservice şi de acţionari persoane fizice (7.000), care ar fi fost afectaţi de „lipsa de scrupule a inculpaţilor".
4. Nu în ultimul rând, magistraţii au luat în calcul şi reacţia publică în raport cu faptele grave prin care a fost afectat bugetul de stat şi a generat sentimentul de vătămare a climatului social".
5. Lăsarea în liberate a lui SOV, Luca şi a celorlalte persoane acuzate în acest dosar de delapidare şi de spălare de bani ar crea temerea, în rândul cetăţenilor, că veniturile lor nu mai pot fi protejate.
6. În ceea ce îl priveşte pe Sorin Ovidiu Vîntu, judecătorii arată şi că acesta are antecedente penale, fiind deja trimis în judecată în alte două dosare pentru acuzaţii de favorizare a infractorului şi de şantaj.
Bani transferaţi din conturi
7. Magistraţii au avut în vedere şi faptul că în această cauză a fost nevoie de constituirea a trei comisii rogatorii internaţionale, întrucât operaţiunile financiare desfăşurate de inculpaţi au avut un caracter transnaţional.
8. Un alt motiv pentru care instanţa a considerat că starea de arest preventiv se justifică în cazul lui SOV ar fi că acesta, dar şi alte persoane învinuite în dosar, ar fi transferat în 2010, imediat după începerea urmăririi penale împotriva lor în alte cauze, sumele aflate în conturile unor offshore-uri pe care le controlau. Aceste „manevre" ar fi fost făcute pentru a îngreuna aflarea adevărului.
9. Există şi indicii că inculpaţii ar fi încercat influenţarea unor martori din dosar.
10. Cercetarea inculpaţilor în libertate le-ar permite acestora - notează instanţa - o eventuală schimbare a directorilor şi a acţionarilor nominali sau închiderea conturilor bancare, ceea ce ar îngreuna obţinerea informaţiilor cu privire la beneficiarii reali ai sumelor de bani „scurse" de la Petromservice.
Vîntu şi Luca, faţă în faţă în dosarul favorizării lui Nicolae Popa
Sorin Ovidiu Vîntu a fost adus, încătuşat, ieri, la Tribunalul Bucureşti, unde este judecat pentru favorizarea infractorului, având în vedere că l-ar fi sponsorizat pe „tatăl FNI", Nicolae Popa, în Indonezia, unde se ascundea de autorităţile penale din ţara noastră. Tot ieri au fost audiaţi, în calitate de martori, şi fostul director editorial al Realitatea TV, Cătălin Popa, dar şi jurnalista Corina Drăgotescu.
Un alt martor a fost Liviu Luca - coleg de dosar cu SOV pentru falimentarea Petromservice. El a fost adus, de asemenea, în cătuşe la Tribunal. Sindicalistul a fost „intervievat" de Vîntu în legătură cu un offshore, din care anchetatorii spun că ar fi fost trimise diverse sume de bani către o firmă din Indonezia a lui Nicolae Popa. Luca a confirmat existenţa offshore-ului, dar a explicat că nu-şi mai aminteşte foarte multe detalii despre el.