VIDEO Al Doilea Război Mondial, povestit „în culori“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Al Doilea Război Mondial, povestit „în culori“
VIDEO Al Doilea Război Mondial, povestit „în culori“

National Geographic Channel marchează 70 de ani de la izbucnirea celei de-a doua conflagraţii mondiale printr-un nou serial. Sute de fotografii şi înregistrări dezarhivate şi restaurate prezintă o nouă viziune asupra celui mai cumplit război din istoria omenirii. Vezi video aici!

National Geographic Channel prezintă serialul de şase episoade „Al Doilea Război Mondial“, aducând în atenţia telespectatorilor imagini nedifuzate până acum. Următoarele episoade vor fi difuzate astăzi, marţi (8 septembrie), miercuri (9 septembrie) şi joi (10 septembrie), de la ora 21.00.

Acum 65 de ani s-a încheiat războiul care a măturat totul în calea sa, lăsând în urmă milioane de victime. Pentru majoritatea istoricilor, al Doilea Război Mondial a început la 1 septembrie 1939, odată cu invadarea Poloniei de către Germania nazistă, fapt ce a atras în acest conflict Franţa, Anglia şi Commonwealth-ul.

Cărţile de istorie prezintă în detaliu fiecare pas al marilor conducători, modul în care s-au desfăşurat luptele şi ororile îndurate de populaţia civilă. Dar cum ar fi să fiţi în mijlocul evenimentelor, prin intermediul capturilor video care au fost multă vreme uitate şi acum redescoperite şi restaurate de cercetători? Supuse unui proces intens de prelucrare, care a presupus inclusiv adăugarea culorii peste filmele alb-negru, pentru a da un plus de autenticitate evenimentelor, serialul încearcă să descrie un altfel de tablou al evenimentelor care au zguduit lumea timp de cinci ani.  Vezi video aici!

Filmări declasificate

Produsă de Louis Vaudeville, Daniel Costelle şi Isabelle Clarke, mini-seria spune povestea unor oameni obişnuiţi, punând în plan secundar deciziile conducătorilor ţărilor aflate în război. Folosind înregistrări clasificate atunci drept „nepotrivite“, producătorii serialului au adunat peste 600 de ore de materiale de arhivă, provenite din peste 100 de surse din 17 ţări, din care s-au ales şase ore pentru a realiza o altă imagine asupra războiului, o imagine umană, palpabilă şi dureroasă.

Daniel Costelle a scris scenarii pentru mai mult de 150 de programe şi documentare istorice, precum şi o serie de 15 cărţi istorice. Soţia acestuia, regizoarea Isabelle Clarke, a realizat peste 20 de documentare legate de cel de-al Doilea Război Mondial. Şi nu în ultimul rând, producătorul Louis Vaudeville şi-a pus mintea la contribuţie pentru a realiza această mini-serie de şase episoade care va schimba perspectiva asupra războiului. Vezi video aici!

„Bucăţele“ de război

Întrebat cât a durat identificarea materialelor filmate incluse în documentar, Louis Vaudeville a mărturisit: „Am demarat cercetarea şi descifrarea arhivelor la începutul lui 2007 şi am terminat editarea în mai 2009. În total, am avut nevoie de doi ani şi jumătate. Aceste imagini includ şi «filme personale», găsite în colecţii private germane sau franceze sau în arhive de film regionale din Anglia“. „Să descrii tot ce s-a întâmplat în cel de-al Doilea Război Mondial în numai şase episoade de 52 de minute a fost o adevărată provocare“, recunoaşte producătorul.

image

Serialul spune povestea unor oameni obişnuiţi, punând în plan secundar deciziile liderilor politici  

Urmele celui de-al Doilea Război Mondial au fost săpate în istorie prin suferinţa celor care au îndurat timp de cinci ani unul dintre cele mai devastatoare evenimente.

Drept dovadă au rămas sute de fotografii şi capturi video, precum şi mărturiile supravieţuitorilor. Acestora li se adaugă eforturile susţinute ale istoricilor şi producătorilor de documentare, care fac tot posibilul să spună povestea acelor ani.

O dovadă clară a urmelor celui de-al Doilea Război Mondial au rămas plajele din Normandia, unde a avut loc debarcarea Aliaţilor. Aici au murit peste 10.000 de oameni, în încercarea de a-i obliga pe nazişti să se retragă.

Toată coasta Normandiei este înţesată de buncăre, baterii germane, precum şi celebrele phoenix-uri ale lui Winston Churchill.

Păstrând firul evenimentelor, dar folosind imagini noi şi colorate, documentarul „Al Doilea Război Mondial“ prezintă cel mai devastator război, sau, după cum spune producătorul Louis Vaudeville, „imensa tragedie pe care a provocat-o“.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite