Trupele britanice s-ar putea retrage din Irak la finele lui 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupele britanice aflate in Irak din martie 2003, impreuna cu cele ale coalitiei conduse de SUA ar putea parasi aceasta tara in decurs de un an. Este declaratia pe care presedintele irakian Jalal

Trupele britanice aflate in Irak din martie 2003, impreuna cu cele ale coalitiei conduse de SUA ar putea parasi aceasta tara in decurs de un an. Este declaratia pe care presedintele irakian Jalal Talabani a facut-o intr-un interviu transmis, ieri, de canalul britanic de televiziune ITV. La Roma, el a facut o afirmatie similara, in vreme ce vicepresedintele sau, siitul Abdel Abdul Mahdi, a evocat aceeasi problema la Washington. "De acum intr-un an (...), trupele irakiene vor fi gata sa inlocuiasca fortele britanice in Sud" (e vorba de sudul Irakului - n.n.), a afirmat Talabani, precizand insa ca o retragere imediata ar fi o ,catastrofa". Circa 8.000 de soldati britanici se afla in Irak, majoritatea lor in jurul orasului Basra. Talabani sustine ca irakienii nu vor ca trupele straine sa ramana totdeauna in tara lor, adaugand insa ca localnicii trebuie sa fie in stare sa-i inlocuiasca pe soldatii britanici. ,Nu vrem ca aceste forte sa ramana mereu in Irak. Intr-un an, cred ca pana la finele lui 2006, soldatii irakieni vor fi gata sa inlocuiasca fortele britanice din Sud".
Riscurile unui razboi civil
Pentru Talabani, "poporul britanic este primul indreptatit sa ceara ca fiii lui sa revina acasa, mai ales ca si-au incheiat treaba principala, care a fost aceea de a pune capat dictaturii. In schimb, o retragere imediata ar conduce la un razboi civil, iar noi vom pierde ceea ce am facut pentru a elibera Irakul de sub cea mai urata dictatura", a spus el. ,In loc sa avem un Irak stabil si democratic, am avea un razboi civil si tulburari care vor afecta intregul Orient Mijlociu", a incheiat Talabani. Deocamdata, oficialii de la Londra nu au comentat declaratiile lui. Totusi, Sir Mike Jackson, care detine cel mai inalt grad in armata britanica, a apreciat ca se poate avea in vedere o retragere pana la finele lui 2006, considerand insa periculoasa fixarea unei date precise. Si vicepresedintele Irakului, siitul Abdel Abdul Mahdi, a abordat chestiunea respectiva intr-o discutie avuta la Washington, cu ministrul apararii, Donald Rumsfeld. ,Suntem increzatori ca formarea fortelor irakiene va permite sa se faca fata situatiei". ,Ne pregatim politic pentru o retragere a trupelor. Avem o situatie politica foarte solida si nu dorim sa se creeze un vid in domeniul securitatii", a sustinut Mahdi. Atat el, cat si Talabani pledeaza pentru o retragere graduala a trupelor straine din Irak, in coordonare cu tarile din coalitie si autoritatile de la Bagdad.
Decesul "regelui de trefla"
Izzat Ibrahim al-Duri, 63 de ani, fostul nr. 2 al regimului Saddam Hussein si cel mai inalt responsabil al regimului de la Bagdad care nu fusese capturat, a decedat zilele trecute. El suferea de leucemie, iar intre cele 55 foste personalitati irakiene urmarite de fortele americane si identificate prin carti de joc, era ,regele de trefla", fiind considerat drept orchestratorul rezistentei actuale si principala legatura intre fostele cadre irakiene si extremistii islamisti ce comit seria de atentate sinucigase.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite