Război interministerial pe copiii lui Hayssam
0MAE a început verificarea consulului din Liban, iar Poliţia de Frontieră a cerut datele de identificare a funcţionarului Ambasadei României din Beirut care a aplicat ştampila pe procura sirianului
Omar Hayssam.
Cu o zi în urmă, când soţia lui Hayssam, Adela Omar, şi cei 7 copii minori au fost opriţi pe Aeroportul Băneasa în timp ce încercau să plece în Turcia, în baza unei procuri trimise de sirian, Ministerul de Externe nu avea nicio explicaţie privind declaraţiile notariale ale lui Omar Hayssam, date pe teritoriul libanez şi care aveau ştampila Ambasadei României de la Beirut. Pentru a legaliza un act, Hayssam trebuia să se prezinte personal în faţa consulului sau să mandateze un reprezentant în baza unei procuri. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat. Pe de altă parte, Poliţia de Frontieră a cerut ieri lămuriri de la MAE cu privire la toate documentele care au fost depuse la ambasada română din Liban în vederea legalizării actelor, datele de identificare a persoanei care s-a prezentat la ambasadă cu aceste documente, precum şi datele de identificare a funcţionarului public din cadrul Ambasadei României în Beirut care a aplicat ştampila pe actul ce urma să-i scoată din ţară pe copiii "teroristului" Omar Hayssam.
Se verifică autenticitatea ştampilei de pe actul emis
Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră acuză MAE că a anunţat abia miercuri anularea procurii lui Hayssam, în timp ce ei ştiau de intenţiile familiei sirianului de a părăsi România, în baza procurilor trimise de acesta, încă de la începutul lunii decembrie. MAE nu a anunţat Ministerul de Interne despre faptul că procura lui Hayssam a fost anulată, astfel încât, dacă nu existau erori materiale cauzate de traducerea defectuoasă a documentelor, familia sirianului ar fi putut părăsi România.
De asemenea, verificările vizează şi autenticitatea ştampilei de pe actul emis în Liban, de către reprezentanţa diplomatică română de la Beirut, prin care Omar Hayssam dorea să obţină scoaterea din ţară a copiilor săi. Singura persoană în măsură să aplice ştampila ambasadei ar fi fost numai consulul. Conform consulului Mihai Iancu, o declaraţie notarială este autentificată de Ministerul Justiţiei libanez, după care documentul este trimis MAE, iar Ministerul de Externe o trimite spre autentificare ambasadei.
Adela Omar câştigă peste 4.000 RON/lunar
În cererea depusă la judecătorie, ea explică că îi poate întreţine singură pe cei şapte minori, fiind angajată part-time la firmele soţului său, City Center şi Rio Bucovina, unde câştigă un salariu de peste 4.000 RON. Între timp, Adela Omar a reuşit să restabilească legătura cu soţul său, cu care susţine că "vorbeşte din când în când". În cazul în care ar divorţa şi ar obţine custodia totală a copiilor săi din cauza dispariţiei tatălui, Adela Omar şi-ar putea scoate minorii din ţară.
Sirianul, acuzat de relaţii extraconjugale
Procesul de divorţ intentat de Adela Omar sirianului s-a suspendat la Judecătoria Sectorului 2, deoarece familia nu a putut face dovada actualului domiciliu al lui Hayssam. Adela Omar a cerut judecătorilor desfacerea căsătoriei, păstrarea numelui de familie "Omar", încredinţarea spre creştere a celor şapte minori şi plata pensiei alimentare aferente unui sfert din veniturile pe care Omar Hayssam le realiza în vara anului 2006. Motivele invocate de Adela Omar: "Pe parcursul celor 13 ani de căsnicie, pârâtul a întreţinut mai multe legături extraconjugale, relaţia noastră fiind iremediabil destrămată, continuarea ei în aceste condiţii fiind vădit imposibilă".