Raportul Marty - mai secret decât închisorile CIA
0Astăzi, la Consiliul Europei, Adunarea Parlamentară va audia raportul deputatului Dick Marty privind deţinerea de închisori secrete ale CIA de către state europene. Raportul este secret şi va fi
Astăzi, la Consiliul Europei, Adunarea Parlamentară va audia raportul deputatului Dick Marty privind deţinerea de închisori secrete ale CIA de către state europene. Raportul este secret şi va fi făcut public cu doar o oră înaintea şedinţei APCE.
Sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) e confiscată, practic, de raportul elveţianului Dick Marty despre presupusele închisori ale CIA. România este direct vizată de astfel de acuze, deşi a respins orice implicaţie în scandalul torturii. Secretomania din jurul raportului Marty este privită cu oarece zâmbete pe culoarele Palatului Europei din Strasbourg, de vreme ce principala dovadă a dosarului închisorilor CIA s-a dovedit a fi un fals. Serviciile secrete elveţiene au interceptat un document incriminator care era, de fapt, o revistă a presei vehiculată de diplomaţii egipteni. Cu toate acestea, conducerea APCE pune mare accent pe dezbaterea raportului Marty. Ieri, înaintea deschiderii sesiunii, preşedintele APCE, Rene van der Linden, a declarat presei că "este inacceptabil ca în lupta cu teroriştii să fie folosite metode la fel cu ale lor". Linden spune că nu se urmăreşte neapărat pedepsirea statelor vinovate că ar fi torturat terorişti, ci blamarea publică a acestora pentru a se evita pe viitor astfel de practici.Delegaţia României la Strasbourg nu are prea multe răspunsuri pregătite, atât timp cât raportul este confidenţial până cu o oră înaintea dezbaterii parlamentare. Poziţia oficială rămâne de respingere a acuzelor că România a găzduit închisori secrete. Raportul Marty vine cu doar o zi înainte de vizita la Strasbourg a preşedintelui Băsescu, ceea ce i-ar putea da bătăi de cap. şeful statului român este invitat să ţină un discurs în faţa APCE, dar după aceea va trebui să răspundă întrebărilor parlamentarilor, care s-ar putea să fie interesaţi de subiectul CIA. Joi, ministrul Răzvan Ungureanu va prezenta şi el un raport în hemiciclul din Strasbourg, ca preşedinte al Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei.
Italia vrea să-i interogheze pe spionii CIA în SUA
Guvernul de la Roma a cerut Washingtonului să permită procurorilor italieni să-i interogheze pe teritoriul SUA pe cei 22 de agenţi CIA acuzaţi de răpirea clericului musulman Abu Omar, la Milano, în anul 2003. "Aşteptăm răspunsul autorităţilor americane la cererea de interogare a tuturor persoanelor puse sub urmărire", a afirmat procurorul general de la Milano, Armando Spataro. Magistratura din Milano a acuzat un grup format de agenţi CIA că l-ar fi răpit pe clericul musulman Hassan Mustafa Osama Nasr, alias Abu Omar, de pe o stradă din Milano, în anul 2003, transferându-l în Egipt, unde acesta ar fi fost torturat. Procurorii italieni doresc să-l audieze în mod special pe fostul şef al biroului CIA de la Milano, Robert Seldon Lady, principalul suspect în acest caz. Se presupune că Lady ar fi petrecut o perioadă în Elveţia şi că acum se află în SUA.