Presupuşi terorişti depistaţi în România
0Grupările presupuse a fi teroriste pe teritoriul României au "scris" pagini întregi de-a lungul timpului. Niciodată, însă, "protagoniştii" nu au fost români. 2006 n În februarie, municipiul
Grupările presupuse a fi teroriste pe teritoriul României au "scris" pagini întregi de-a lungul timpului. Niciodată, însă, "protagoniştii" nu au fost români.
2006
n În februarie, municipiul Iaşi a fost scena unei acţiuni în forţă a anchetatorilor, care au luat pe sus patru indivizi de naţionalitate arabă, bănuiţi de legături cu celulele Al-Qaida.
n În urmă cu o săptămână, irakianul Mahmoud Chaker, fost diplomat al Ambasadei Irakului la Bucureşti în regimul lui Saddam, expulzat în 2003, a fost reţinut la Bacău. Două zile mai târziu, acesta a fost expulzat, SRI având indicii că avea intenţia de a pune la cale acţiuni teroriste.
2005
n În luna octombrie, cinci membri monitorizaţi pentru apartenenţa la Al-Qaida, cu reşedinţa în Iaşi, au fost expulzaţi din ţară şi declaraţi indezirabili pe o perioadă de 15 ani.
n Tot anul trecut, iordanianul Mohad A.H. Lebdeh, de 30 de ani, licenţiat al Universităţii de Medicină şi Farmacie, a fost declarat indezirabil de autorităţile române. Acesta era bănuit de legături cu membrii organizaţiei Fraţii Musulmani.
n În 1991, ambasadorul indian la Bucureşti, Julio Francis Ribeiro, a fost împuşcat de membrii grupării Babbar Khalsa a Frontului de Eliberare a Khalistanului, organizaţie extremistă. În 1996, Ali Safwan Mohsen, membru Hezbollah, a fost depistat în România de ofiţerii BA. Acesta a făcut parte din grupul de comando implicat în deturnarea avionului TWA care lega Atena de Roma, în 1995.În 1998, o bombă artizanală a fost descoperită sub Podul Izvor din Bucureşti, cu puţin timp înainte de Ziua Naţională.
n În 2000, o bombă artizanală a fost descoperită la Craiova, în WC-ul unui tren. Aceasta a fost dezamorsată cu 15 minute înainte de momentul exploziei. (Liliana Năstase)