Amnesty International sare în apărarea lui Munaf
0Un nou raport al Amnesty International referitor la aplicarea pedepsei cu moartea în Irak ia în discuţie cazul lui Mohammad Munaf (foto), conform ediţiei online a "Los Angeles Times". Mohammad
Un nou raport al Amnesty International referitor la aplicarea pedepsei cu moartea în Irak ia în discuţie cazul lui Mohammad Munaf (foto), conform ediţiei online a "Los Angeles Times". Mohammad Munaf, acuzat că, alături de Omar Hayssam, ar fi orchestrat răpirea jurnaliştilor români Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, a fost condamnat la moarte prin spânzurare de justiţia irakiană. Procurorii susţin că Munaf şi-ar fi recunoscut vinovăţia, însă avocatul acestuia, Badee Arif Izzat, declară că Munaf ar fi mărturisit presupusa implicare în răpirea jurnaliştilor după ce a fost torturat alături de alţi coacuzaţi. Avocatul, citat de "Los Angeles Times", a precizat că, în momentul în care completul format din trei judecători a anunţat sentinţa, acuzatul şi-a rupt cămaşa de pe el pentru a le arăta magistraţilor semnele torturii. Izzat susţine că în procesul lui Mohammad Munaf nu a fost audiat niciun român.
"Curtea a avut nevoie de doar 11 minute pentru a adopta decizia" de condamnare la moarte, a conchis avocatul. Conform raportului Amnesty International, Mohammad Munaf ar fi declarat în timpul audierilor preliminarii că a participat la răpirea celor trei jurnalişti, dar, ulterior, în cursul procesului, el a retractat mărturia, precizând că a făcut aceste declaraţii în urma ameninţărilor cu acte de violenţă şi abuz sexual împotriva sa şi a familiei sale. Mohammad Munaf se află în custodia forţelor americane din Irak de la data capturării sale, în mai 2005. Ministerul Justiţiei român a încercat în mai multe rânduri să obţină extradarea lui Munaf, însă irakienii nu au fost de accord. De acelaşi refuz s-au lovit autorităţile de la Bucureşti şi în momentul în care au cerut audierea lui prin comisie rogatorie.