Telepatia ar putea fi posibilă în viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
creiere conectate

Un studiu recent susţine că o „interfaţă non-invazivă între două creiere” poate fi folosită pentru a permite unei persoane să ghicească ce gândeşte o alta, relatează „The Guardian”.

Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea din Washington îşi propune să demonstreze că citirea minţii umane nu este doar un clişeu science-fiction, precum se credea. Publicată în jurnalul PLOS One, lucrarea a demonstrat, practic, faptul că o persoană poate descifra gândurile alteia folosindu-se numai de curentele cerebrale şi a un computer special.

Experimentul folosit pentru demonstrarea acestei ipoteze a constat într-un exerciţiu similar cu celebrul joc „20 de întrebări”. Astfel, au fost organizate cinci perechi de voluntari, formate din femei şi bărbaţi cu vârste cuprinse între 19 şi 39 de ani. În cadrul fiecărei perechi exista o persoană ce alegea un obiect dintr-o listă, şi o alta ce trebuia să ghicească obiectul primului; aceştia au fost poziţionaţi în camere diferite, situate la aproximativ un kilometru şi jumătate distanţă. 

Perechile au folosit un computer special pentru a comunica; astfel, cel desemnat să ghicească obiectul ales îi scria celeilalte persoane o întrebare, cu răspuns da sau nu, iar aceasta din urmă avea trei secunde să răspundă. Răspunsul era semnalat de către respondent privind una dintre două lumini semnalate de către computer, fiecare corespunzând unui răspuns.

Undele cerebrale ale respondentului erau apoi înregistrate cu ajutorul unei tehnologii speciale, folosită şi în medicină în cadrul electroencefalogramelor, fiind apoi trimise persoanei desemnate să ghicească. Aceasta din urmă a fost dotată cu un aparat special ce stimulează cortexul vizual, în aşa fel încât dacă răspunsul trimis ar fi fost da, ar fi văzut o lumină, iar în caz contrar nu ar fi observat nimic.

Rezultatele au confirmat teoria cercetărilor, în mare: aproape trei sferturi dintre obiectele alese au fost ghicite corect. Cu toate acestea, cercetătorii admit faptul că transmiterea unor răspunsuri complexe este aproape imposibilă în acest moment; ei se gândesc însă că o astfel de tehnologie ar putea fi utilă pentru comunicarea la un nivel de bază între oamenii ce suferă de paralizie şi rudele ori cunoştinţele acestora.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite