NASA a construit un robot care ar putea verifica dacă există viaţă, ascunsă de calota glaciară, pe alte planete

NASA a construit un robot care ar putea verifica dacă există viaţă, ascunsă de calota glaciară, pe alte planete

Foto: NASA/JPL-Caltech

În scurt timp, NASA va testa micul rover în apele din Antarctica, locul perfect pentru a verifica dacă acesta poate rezista temperaturilor extrem de scăzute din lumile glaciare.

Ştiri pe aceeaşi temă

BRUIE (Buyant Rover for Under-Ice Exploration) a fost construit de NASA cu scopul de a ajuta în viitor la explorarea corpurilor cereşti a căror suprafaţă este acoperită de gheaţă, precum lunile Enceladus sau Europa. Mulţi oameni de ştiinţă cred că sub această gheaţă se ascund cantităţi uriaşe de apă în stare lichidă.

”Calota de gheaţă care acoperă aceste oceane îndepărtate este ca o fereastră, iar compoziţia ei chimică ne poate ajuta să înţelegem dacă există viaţă înăuntrul acestor oceane” spune Kevin Hand, membru al Laboratorului de Propulsie al NASA, citat de BGR. ”Pe Pământ, gheaţa care acoperă oceanele polare are un rol similar, iar echipa noastră este interesată în special de ceea ce se întâmplă atunci când apa în stare lichidă ia contact cu gheaţa”, a continuat acesta.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Antarctica oferă oportunitatea perfectă de a testa potenţialul lui BRUIE, fără a fi nevoie ca acesta să părăsească planeta. În timpul încercărilor sale, rover-ul va trebui să călătorească pe partea de jos a gheţii, complet scufundat în apă, în timp ce va colecta date şi va realiza fotografii.

Instrumente high-tech vor putea citi nivelul de oxigen al apei, temperatura şi salinitatea acesteia, informaţii care vor fi extrem de importante în studiul oceanelor de pe alte planete.

Momentan, nu există un plan de a-l trimite pe BRUIE în spaţiu, însă pe măsură ce proiectul continuă şi micuţul robot evoluează, acesta ar putea ajunge să facă parte dintr-o misiune către una dintre lunile acoperite de gheaţă ale sistemului nostru solar.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: