Materialul minune care se repară singur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    Grafenul are aplicaţii în toate domeniile tehnologiei, putând fi viitorul telefoanelor flexibile
Grafenul are aplicaţii în toate domeniile tehnologiei, putând fi viitorul telefoanelor flexibile

Cercetătorii care studiază materialul minune – grafen – au ajuns la o concluzie uimitoare: bucăţile de carbon, groase cât un atom, se repară singure după ce au fost afectate sau au fost găurite.  

Descoperirea a fost făcută aproape întâmplător de către Konstantin Novoselov, cel care a descoperit grafenul. La Universitatea din Manchester, cercetătorii au testat efectele metalelor asupra bucăţilor de grafen, pentru a vedea cum pot exploata calităţile sale excepţionale din punct de vedere energetic.

Procesul a creat găuri în structurile groase cât un atom, iar oamenii de ştiinţă încercau să vadă cum se formează acestea. Astfel, ei au trimis raze de electroni prin structura de grafen, iar apoi studiau rezultatele cu un microscop special.

Spre surpriza lor, au văzut că gaura a fost acoperită de către atomi, care au recreat forma perfectă avută de grafen iniţial. Ducând observaţia mai departe, la o analiză mai atentă au văzut că atomii de carbon pur şi simplu dădeau la o parte atomii de metal şi reformau structura. Tot ceea ce trebuie făcut pentru ca o structură de grafen să se refacă este expunerea acesteia la atomi de carbon.

„Ştim cum să conectăm fâşii mici de grafen, să introducem metal, să le croim, să le sculptăm, iar acum se pare că putem să refacem structura într-un mod controlat”, a declarat coautorul studiului, Quentin Ramasse.

Ce este grafenul? Grafenul este unul dintre cele mai rezistente şi mai uşoare din lume şi a fost folosit de curând pentru realizarea unor circuite electronice imprimate pe hârtie. În 2004, un grup de cercetători conduşi de Andre Geim şi Konstantin Novoselov au exfoliat practic grafitul şi au descoperit grafenul, un excelent conductor de electricitate. Grafenul are avantajul de a se regăsi în cantităţi foarte mare în natură, deoarece resursele de grafit sunt mari. În România există o mină de grafit la Baia de Fier, în judeţul Gorj. Grafenul este cel mai bun conductor de electricitate cunoscut. Foliile de grafen sunt stabile în condiţii normale de temperatură şi presiune, iar rezistenţa lor mecanică este foarte mare. De asemenea, foliile sunt cel mai subţire material, fiind formate dintr-un singur strat de atomi. 
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite