Forbes: Nicio şansă pentru hackeri!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă internetul ar fi o şosea, reţeaua de transfer de date Akamai ar fi echivalentul benzii de mare viteză. Acum îşi doreşte să devină şi patrula de autostradă. 

Într-o cameră de control din Cam­­­bridge, Massachusetts, plină de ecrane pentru monitorizarea semnalelor de internet, Thomas Leighton urmăreşte linii colorate arcuindu-se în jurul globului. Una se întinde din Milano până undeva în Turcia. Alta de la Riyadh către un oraş din Noua Zeelandă. Fiecare reprezintă o tentativă de a face o breşă în sistemele de protecţie ale unuia dintre cele 65.000 de servere pe care firma sa, Akamai Technologies, le-a implementat în centrele de date din întreaga lume.

Leigh­­ton, în vârstă de 53 de ani, inginer-şef la Akamai, descrie cum se aprinde ecranul când boţii - o colonie de computere inofensive viciate cu un software-pirat - lansează un atac în masă din China către o ţintă din SUA. Reţeaua de linii de internet întretăiate deasupra Atlanticului seamănă cu un atac balistic intercontinental. „Sperăm doar ca, din confuzie, clienţii noştri guvernamentali să nu apese pe vreun buton greşit", glumeşte el, sec. Când Leighton şi colegul său de la MIT au înfiinţat Akamai în 1998, ei au pus bazele unei reţele de servere ultrarapide dispersate pe internet care astăzi accelerează transportul conţinutului in­­­­for­­­­­mativ al celor mai populare site-uri din lume.

Anul trecut, aceste scur­­­­tături cibernetice au adus firmei Akamai un câştig de 145 de mi­­­­­lioane de dolari la un­­­ profit de 860 de milioane de dolari. Totuşi, cum costul furturilor de identitate a crescut la 54 de miliarde de dolari pe an în SUA, Akamai ţinteşte către o altă sursă de profit: folosirea poziţiei sale de ,,sifonator de biţi" între companiile web şi publicul lor ca pe un amortizor împotriva infracţiunilor cibernetice. „Dacă vrei să fii protejat de atacuri cibernetice, lasă-ne pe noi să o facem la periferia internetului. Dacă atacul ajunge la routerul tău, ai pierdut deja lupta", spune Paul Sagan, director executiv.

În decembrie trecut, de exemplu, com­­­­­pania a lansat un firewall pentru cli­­­­­enţii săi menit să monitorizeze software-ul tip „cloud" (nor virtual n.red). Filtrul blochează atacurile care urmăresc penetrarea acestor interfeţe web şi dobândirea accesului la informaţia stocată. Până acum, 30 de clienţi s-au înregistrat. În mai, Akamai a început testarea unei oferte care ia din mâinile site-urilor comerciale responsabilitatea gestionării datelor de pe cardul de credit al clientului. Akamai poate converti cardurile de credit în „coduri" indescifrabile de îndată ce ele sunt introduse pe site-ul companiei.

Aceste coduri sunt trimise companiei de comerţ electronic, apoi transferate către băncile respective, unde sunt decodificate. Serviciul de codare îi va costa probabil pe clienţi undeva între 3.000 şi 10.000 de dolari pe lună, aproape acelaşi preţ ca şi firewall-ul Akamai.

Totuşi, Akamai nu este invincibilă. În 2004, un tip din Florida a lansat mii de solicitări fra­uduloase către o parte a reţelei Akamai, cauzând pentru 87 de minute o încetinire care a sugrumat serviciile clienţilor, inclusiv ale Google şi Yahoo!. De atunci, Akamai şi-a mărit de zece ori marja de capacitate maximă şi chiar şi-a instalat camere de luat vederi în cutiile serverelor sale pentru împiedicarea sabotajului fizic. În calitate de manager de produs, John Summers ţine să precizeze: „Să fii rapid este important, dar fără protecţie, n-ai nicio şansă".

Citiţi mai multe despre soluţiile împotriva atacurilor hackerilor în numărul 36 al revistei Forbes România.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite