Fenomen astronomic rar, duminica aceasta: Eclipsă de Lună şi Super Lună în aceeaşi noapte. Când şi de unde poţi să vezi evenimentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eclipsă de lună
Eclipsă de lună

Un fenomen astronomic extrem de rar, care s-a petrecut ultima oară în 1982, va avea loc duminică noapte. Evenimentul cosmic din noaptea de 27 spre 28 septembrie va consta în două fenomene distincte: o Super Lună şi o eclipsă de Lună.

Eclipsa de lună se petrece atunci când Luna se află în umbra Pământului, iar super Luna este fenomenul în care Luna plină se află în cel mai apropiat de Pământ punct din orbina sa eliptică. În general, Super Lunile se produc o dată la fiecare trei-şase luni. În timpul acestui eveniment, diametrul Lunii pare cu 14% mai mare decât de obicei. 

Fenomenul spectaculos va fi vizibil în aproape toată lumea. 

În România, eclipsa va începe la ora 03.11, va avea maximul la 05.47 şi se va termina la la 07.16, când luna va apune, se arată pe site-ul Observatorului Astronomic.

Cea mai spectaculoasă parte a unei eclipse totale este perioada de când Luna intră în umbră Pământului şi până când iese din umbră. În cazul acestei eclipse, primul moment va veni la ora 4.06, dar al doilea va fi pierdut pentru că Luna apune. Luna va sta complet în umbra Pământului între 5.10 şi 6.23, momentul de maxim find ora 5.47. Este perioada când discul selenar va căpăta o culoare roşiatică (mai deschisă sau mai închisă în funcţie de gradul de opacitate al atmosferei terestre).

Următoarea dată când cele două fenomene astronomice vor avea loc în acelaşi timp va fi în anul 2033.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite