Era siliciului, pe sfârşite. A fost realizat un semiconductor din grafen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Siliciul se găseşte în toate dispozitivele electronice de pe planetă. Totuşi, era siliciului ar putea fi pe sfârşite. Oamenii de ştiinţă au realizat un semiconductor performant din grafen.

Folosirea grafenului în semiconductoare poate face cipurile mult mai rapide, mult mai mici şi mult mai eficiente din punct de vedere energetic, potrivit Venture Beat.

Tehnologia se află încă în stadiul de experiment, deoarece oamenii de ştiinţă reuşesc cu greu să facă acest material să se comporte corespunzător la scară atomică.

Echipa de la IBM Research din New York a reuşit, totuşi, să construiască un circuit integrat din grafen funcţional. Acesta ar putea fi folosit în comuncaţiile wireless, permiţând smartphone-urilor, tabletelor sau dispozitivelor purtabile să transmită fluxuri mai mari de date.

Noul cip este mai ieftin şi mai eficient din punct de vedere energetic, comparativ cu tehnologiile tradiţionale. Echipa s-a folosit de circuitul din grafen pentru a trimite un mesaj cu literele IBM, demonstrând că acesta funcţionează.

Cercetătorii susţin că invenţia deschide drumul pentru noi dispozitive şi circuite bazate pe grafen, mult mai performante decât cele pe bază de siliciu. Proprietăţile unice ale grafenului îl recomandă pentru comunicaţii wireless sau radio.

image

Grafenul este un nanomaterial foarte subţire care are un singur strat de atomi de carbon aşezaţi într-o structură de fagure. Are numeroase proprietăţi electrice, optice, mecanice şi termice inedite şi este mult mai puţin costisitor decât siliciul, material folosit de peste 50 de ani.

Cercetătorii de la IBM susţin că dispozitivele radio pe bază de grafen ar putea duce la implementarea comunicaţiilor wireless în fel de fel de senzori sau dispozitive de identificare.

Grafen se deteriozează, de cele mai multe ori, în timpul producţiei, aşa că realizarea unui circuit integrat din acest material este un proces dificil. Cei de la IBM au reuşit să facă un prototip în 2011. Modelul de acum oferă o performanţă de 10.000 de ori mai mare faţă de alte cipuri pe bază de grafen.

„Aceasta este prima dată când cineva a demonstrat că dispozitivele şi circuitele pe bază de grafen efectuează funcţii de comunicare wireless la un nivel comparabil cu cel al tehnologiilor pe bază de siliciu“, a declarat Supratik Guha, cercetător în cadrul IBM Research. 

Haide să discutăm pe Facebook la „Tech Adevărul

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite