Colecţia de documente istorice de la Vatican va fi trecută în format digital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marea colecţie de la Vatican va fi trecută în format digital.
Marea colecţie de la Vatican va fi trecută în format digital.

Găzduind una dintre cele mai impresionante colecţii de cărţi şi manuscrise vechi, digitalizarea bibliotecii de la Vatican este un eveniment important.

Deşi o mare parte dintre romanele lui Dan Brown sunt fictive, referinţele către amploarea bibliotecii de la Vatican sunt corecte. Acolo sunt găzduite unele dintre cele mai mari colecţii de documente vechi. Acestea sunt foarte sensibile şi au o valoare inestimabilă. Din acest motiv, aproape nimeni nu are acces la ele în mod regulat. Situaţia s-ar putea schimba radical în următoarea perioadă, având în vedere că a fost iniţiat procesul de digitizarea al cărţilor şi manuscriselor găzduite sub Vatican.

Fondată în 1451, biblioteca Vaticanului include peste 80.000 de manuscrise, imprimeuri, desene, plăci inscripţionate şi multe alte creaţii foarte vechi. Printre ele se numără tratate, lucrări ştiinţifice şi notiţe ale unor oameni de seamă din istoria civilizaţiei precum Michelangelo şi Galileo. Toate acestea vor fi transformate în format digital în următorii ani prin programul DigitaVaticana folosind o tehnologie a celor de la NASA menită să stocheze într-un format uşor accesibil volume de date foarte mari. Folosind FITS, deja şi-au găsit loc online 500 de manuscrise şi 600 de incunabula (cărţi publicate înainte de anul 1500). Acestea pot fi văzute pe website-ul Bibliotecii Vaticanului.

Procesul de scanarea al tuturor documentelor va dura câteva decenii. Până în 2018 se doreşte trecerea online a altor 3.000 de documente printr-un parteneriat cu firma japoneză NTT Data. Online, acestea vor putea fi accesate prin platforma AMLAD. Câteva mostre în acest format găsiţi aici. Cel mai mare avantaj oferit de AMLAD în comparaţie cu formatul în care au fost urcate documentele online până la această oră ţine de indexarea informaţiilor. Din păcate, momentan, găsiţi foarte greu un document de interes prin amalgamul de fişiere.

Finalizarea proiectului va implica participarea a peste 150 de experţi şi va costa aproximativ 50 de milioane de dolari, o sumă care se va obţine aproape integral din donaţii.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite