Cele mai noi elemente chimice. De ce creează cercetătorii particule fără aplicabilitate practică imediată?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chimiştii descoperă noi elemente
Chimiştii descoperă noi elemente

Cele mai noi elemente chimice care au apărut în tabelul lui Mendeleev au fost creat de către cercetători, în laborator şi nu li s-a găsit un scop practic. Ultimele cinci elemente au fost create după anii 2000.

În natură, cel mai greu element descoperit de oameni este uraniul. Din cauza numărului foarte mare de protoni din interiorul atomului, uraniul este foarte instabil şi radioactiv. Dincolo de acest număr, cercetătorii au creat elemente prin ciocnirea de atomi. Acestea sunt foarte instabile şi nu au o aplicabilitate practică.

Cercetătorii creează atomi din ce în ce mai mari, pentru a vedea cât de departe pot să ajungă. De asemenea, ei speră că, deşi elementele descoperite nu sunt stabile, poate unul dintre ele va avea o durată de viaţă mai mare.

Primul element sintetic creat de umanitate a fost descoperit în 1940 şi, de atunci, s-au adăugat 20 de noi elemente în tabelul lui Mendeleev.

Cercetătorii cred că cel mai greu element va avea numărul atomic 137. În teorie, nu există un atom cu mai mult de 137 de protoni.

Iată cum arată acum tabelul periodic al elementelor.

image

Livermorium

E ultimul element chimic care a fost denumit. Descoperirea lui a avut în 2000.

Reacţia prin care a fost creat e o ciocnire între calciu-48 şi curiu-248. Ionii de calciu au fost creaţi într-un accelerator de particule şi trimişi cu viteză către o ţintă de curiu.

Cele mai noi elemente chimice - Ununoctium

Are numărul atomic de 118 şi este singurul membru sintetic al grupului 18 din tabelul lui Mendeleev.

Din 2005 până astăzi, din cauza instabilităţii sale, au fost descoperiţi şi observaţi 3-4 izotopi de UUO.

Prima descoperire a sa a avut loc în 2002 la Dubna, în Rusia. Cel mai stabil izotop al lui UUO a avut un timp până la decădere de 0,89 de milisecunde. El se transformă în liveromiu-290.

Ununtrium

A fost descoperit în 2003  şi a fost confirmat în 2012. Japonezii au confirmat descoperirea ruşilor.

Elementul 113 a fost creat foarte greu, din cauza instabilităţii. A fost primul element descoperit de japonezi. Pentru a sintetiza elementul 113, japonezii au ciocnit nucleul de zinc (30 de protoni) într-un strat de bismut (83 de protoni).

Cele mai noi elemente chimice - Ununpentium

A fost descoperit în 2003 şi are numărul atomic 115. Descoperirea a fost confirmată în 2013.

A fost creat de cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia, care au lovit atomii de calciu de cei de americiu. Elementul format dispare în câteva milisecunde, dar lasă o radiaţie măsurabilă.

Suedezii au fost al doilea grup care a creat acest element, după ce ruşii au reuşit să constituie un asemenea atom în 2004.

Ununpentium nu a primit un nume definitiv şi este unul dintre acele elemente foarte grele.

Ununseptium

Descoperirea elementului 117 a fost confirmată în 2014. Acesta a fost creat de către oameni în acceleratoare uriaşe de particule care sunt folosite şi pentru descoperirea originii Universului. Este cel mai greu element de pe Terra.

Elementul 117 nu este natural şi are o viaţă de câteva milisecunde, din cauza instabilităţii sale. În natură, oamenii au descoperit elemente până la 92 (uraniu). Dincolo de acest punct, elementele devin prea instabile şi decad într-un timp record, transformându-se în altceva.

Crearea elementului acesta e mai complicată decât pare. Cercetătorii nu i-au dat un nume, aşa că a primit denumirea temporară de Ununseptium. Ei au folosit elemente din numerele atomice 116 şi 118, obţinute anterior.

Ununseptium a fost obţinut după ce au fost preparate 22 de miligrame de berkeliu 249, în urma unei iradieri de 250 de zile, iar apoi o purificare de 90 de zile. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite