Ce gust aveau curmalele acum 2.000 de ani? Cercetătorii israelieni au obţinut fructe din seminţe antice, descoperite în situl Manuscriselor de la Marea Moartă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Marcos Shonholtz via The Jerusalem Post
Foto Marcos Shonholtz via The Jerusalem Post

Cercetătorii Institutului Arava pentru Studii de Mediu, din Israel, au recoltat curmale din palmieri proveniţi din seminţe mai vechi de 2.000 de ani, extrase din săpăturile arheologice din regiune.

Un palmier a rodit pentru prima dată în septembrie 2020, iar anul acesta recolta a crescut. O parte din curmale vor fi puse în vânzare pentru ca turiştii să le poată gusta.

Fructele se aseamănă cu curmalele moderne şi au un gust dulce, similar cu mierea, spun oamenii care le-au mâncat, scrie The Jerusalim Post.

Ferma Kentura are acum câţiva copaci. Cel mai în vârstă palmier, Matusaleh, a fost numit după omul care a trăit cel mai mult vreodată conform Bibliei, şi a fost plantat în 2005 dintr-o sămânţă descoperită în anii 1960 la Masada, în timpul escavărilor realziate de arheologul israelian Yigal Yadin, spun cercetătorii institutului.

În următorii ani, cercetătorii au decis să refacă experimentul şi au plantat alte 32 de seminţe. Şase din ele au germinat, majoritatea provenind din Masada sau Qumran, un alt skit arheologic important, unde au fost dezgropate renumitele Manuscrise de la Marea Moartă.

image

Matusalem este un curmal masculin, dar şi unii dintre noii palmieri răsăriţi din seminţele antice sunt de sex feminin, ceea ce a permis polenizarea.

„Este foarte emoţionant să guşti curmalele şi să vezi o cantitate atât de mare şi semnificativă de fructe, pentru că nu aveam garanţia că vom avea un curmal femelă fructifer” a spus dr. Elaine Solowey, directorul Centrului pentru Agricultură Sustenabilă al Institutului Arava, care conduce proiectul împreună cu dr. Sarah Sallon, director al Centrului de Cercetare Medicină Naturală Louis L. Borick al Hadassah-University Medical Center.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite