Meta a creat NLLB-200, primul AI care traduce instant în 200 de limbi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
META NLLB-200 primul AI care traduce în 200 de limbi

Mark Zuckerberg a anunţat astăzi, 6 iulie, într-o postare pe Facebook, că cercetătorii în domeniul Inteligenţei Artificiale din cadrul companiei Meta, implicaţi în dezvoltarea programului No Language Left Behind (NLLB), au obţinut nişte rezultate spectaculoase.

Ce a scris Mark Zuckerberg în postarea de pe Facebook: "Este impresionant cât de mult îmbunătăţeşte inteligenţa artificială toate serviciile noastre. Tocmai am făcut public un model de inteligenţă artificială pe care l-am construit şi care poate traduce în 200 de limbi diferite - multe dintre acestea nu sunt acceptate de sistemele de traducere actuale.

Numim acest proiect No Language Left Behind (Nicio limbă nu este lăsată în urmă), iar tehnicile de modelare AI pe care le-am folosit ne ajută să realizăm traduceri de înaltă calitate pentru limbi vorbite de miliarde de oameni din întreaga lume. 

Comunicarea în mai multe limbi este una dintre superputerile pe care le oferă inteligenţa artificială, dar, pe măsură ce continuăm să avansăm în activitatea noastră de inteligenţă artificială, aceasta îmbunătăţeşte tot ceea ce facem - de la afişarea celui mai interesant conţinut pe Facebook şi Instagram, la recomandarea de reclame mai relevante şi până la menţinerea serviciilor noastre în siguranţă pentru toată lumea." 

Compania a creat şi un nou set de date pentru evaluare, FLORES-200, şi a măsurat performanţa modelului NLLB-200 în fiecare limbă pentru a se asigura că traducerile sunt de calitate. NLLB-200 depăşeşte în medie cu 44% soluţia din generaţia precedentă.

Drept urmare, META va pune toate aceste instrumente la dispoziţia altor cercetători, în sistem open-source. De asemenea, NLLB-200 va fi şi la dispoziţia start-up-urilor, ONG-urilor şi altor utilizatori, pentru ca aceştia să îl utilizeze în mod gratuit.

Tehnicile lor de modelare au fost deja utilizate pentru a îmbunătăţi traducerile automate pe Facebook, Instagram şi chiar pe Wikipedia.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite