NASA confirmă teoria relativităţii a lui Einstein. Două efecte au fost măsurate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia spaţială americană a avut nevoie de şapte ani pentru a măsura două efecte derivate din teoria generalizată a relativităţii a lui Albert Einstein.

Misiunea numită Gravity Probe B (GP-B) început în 2004 şi a folosit un satelit echipat cu giroscoape ultraprecise. Acestea au măsurat un efect geodezic ipotetic - distorsiunea spaţiului şi timpului în jurul unui corp gravitaţional - şi faptul că un obiect aflat în mişcare de rotaţie în jurul propriei axe atrage în acest proces şi spaţiul şi timpul, informează Mediafax.

Potrivit celor de la NASA, experimentul a analizat o singură stea, IM Pegas, în timpul rotaţiei pe o orbită polară a Pământului.

Giroscoapele de pe Gravity Probe B  au sesizat devieri măsurabile în timpul rotaţiei pe orbită. Dacă gravitaţia nu ar fi afectat spaţiul şi timpul, giroscoapele ar fi arătat aceeaşi direcţie, fără niciun fel de deviere.

"Imaginaţi-vă Pământul ca fiind scufundat în miere. Rotaţia planetei în jurul propriei axe provoacă turbulenţe, atrăgând mierea din jurul ei, în acelaşi fel arătând şi efectul gravitaţiei asupra spaţiul şi timpul", a declarat Francis Everitt, cercetător principal al misiunii Gravity Probe, informează Mediafax.

"GP-B a confirmat două dintre cele mai importante teorii ale lui Einstein, care au implicaţii profunde în astrofizică", a adăugat cercetătorul.

NASA este implicată încă din 1963 în dezvoltarea unui giroscop pentru experimentarea relativităţii.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite