Rusia refuză trendul financiar: bitcoinul nu poate fi folosit pentru tranzacţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia nu acceptă bitcoinul FOTO Reuters
Rusia nu acceptă bitcoinul FOTO Reuters

Procuratura din Rusia a avertizat asupra riscurilor pe care le presupune bitcoin, arătând că este ilegală folosirea monedei virtuale întrucât poate fi utilizată pentru spălarea de bani sau finanţarea terorismului.

"Sistemele pentru plăţi anonime şi monedele virtuale care au dezvoltat o circulaţie considerabilă - inclusiv cea mai cunoscută, bitcoin - sunt înlocuitori ai banilor şi nu pot fi utilizate de persoane fizice sau juridice", a transmis Biroul Procurorului General al Rusiei, arată Mediafax. 

Legea din Rusia prevede că rubla este singura monedă oficială şi introducerea oricărei alte monede sau înlocuitor este interzisă, a precizat instituţia.Banca centrală din Rusia a avertizat, la sfârşitul lunii ianuarie, că tranzacţiile cu bitcoin sunt speculative, din cauza riscului mare ca moneda să piardă foarte mult din valoare într-un timp scurt.

Biroul Procurorului General a informat că lucrează, împreună cu banca centrală şi alte agenţii, la înăsprirea reglementărilor şi prevenirea delictelor comise prin utilizarea pseudo-monedelor.

În SUA, unde comunitatea bitcoin este mult mai dezvoltată decât cea din Rusia, autorităţile investighează mai multe cazuri de activităţi ilegale comise utilizând bitcoin.

La sfârşitul anului trecit, China a interzis portalurilor de tranzacţionare a bitcoin din ţară să mai efectueze schimburi. Banca Chinei a interzis totodată băncilor să efectueze tranzacţii cu bitcoin, care nu are statut legal de monedă.

Canada crede altceva, la fel ca Singapore

Până săptămâna trecută, autorităţile canadiene au fost destul de rezervate în declaraţii cu privire la Bitcoin, dar ultima decizie vine să confirme că moneda digitală încă nu se bucură de un tratament extraordinar în această ţară. „Doar bancnotele şi monedele canadiene sunt recunoscute drept mijloace legale de plată în Canada. Bitcoin, această «monedă» digitală, nu este un mijloc legal de plată aici“, a spus un oficial al departamentului financiar, citat de „The Wall Street Journal“.

Totuşi, guvernul şi autorităţile care se ocupă de reglementări pe piaţa financiară, cum ar fi banca centrală, au spus că vor continua să monitorizeze parcursul şi dezvoltarea unor astfel de monede virtuale. Nu există însă, deocamdată, un plan de a asigura un schimb valutar oficial între bani reali şi bitcoini. Alexandre Deslongchamps, purtător de cuvânt pentru Banca Naţională a Canadei, a spus că stabilitatea financiară ar face instituţia în numele căreia vorbeşte să fie mai interesată de Bitcoin.

„Sistemele de plată mai mici, de sine stătătoare, pentru care sunt multe alternative, cum este cazul Bitcoin, ar trebui să nu aibă nevoie de o reglementare şi de o supervizare la fel de intese, deoarece prezintă un risc mai scăzut pentru sistemul financiar canadian“, a afirmat Deslongchamps. „Oricum, aceste sisteme de plată ar trebui gândite şi operate pentru a satisface nevoile canadienilor, cum ar fi uşurinţa în folosire, preţul, siguranţa şi mecanismele de redresare“.

În ultimele luni, Bitcoin nu a avut parte de multă stabilitate. A depăşit în luna noiembrie preţul aurului, a scăzut apoi spre 800 de dolari şi săptămâna trecută s-a stabilizat pe la circa 850 de dolari. Autorităţile chineze au spus că nu este o monedă de luat în calcul, deoarece pot fi întreţinute grupările teroriste pe această cale, dar în Singapore „moneda“ a fost primită cu căldură. Autorităţile au declarat-o produs, cum ar fi un telefon sau un calculator, şi o impozitează ca atare.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite