Greşeala salvatoare: ce cuvânt banal a salvat o bancă de cel mai mare furt

Greşeala salvatoare: ce cuvânt banal a salvat o bancă de cel mai mare furt

Hackerii sunt peste tot, chiar şi în seiful unei bănci.

Acest articol putea fi despre cel mai mare furt printr-un atac cibernetic: un miliard de dolari. Nu e cazul, deoarece un hacker a greşit un cuvânt banal.

Ştiri pe aceeaşi temă

Probabil ai auzit deja de hackerii care au atacat o bancă şi au furat câteva zeci de milioane de dolari. În februarie, hackerii au obţinut acces la serverele Bangladesh Bank şi prin Federal Reserve Bank din New York au virat bani din conturile bancar către conturi de companii şi organizaţii din Sri Lanka şi Filipine. Planul era ca ei să fure mai mult, aproape de un miliard de dolari, dar o greşeală de scriere i-a oprit.

Mai puteau transfera între 850 şi 870 milioane de dolari, dar, după patru tranzacţii reuşite, au scris greşit cuvândul „fundaţie”, ieşind un „fandaţie" în cazul unui virament către o organizaţie non-guvernamentală din Sri Lanka. Reuters informează că Shalika Foundation nu există în registrele oficiale, dar numele ei a oprit acest atac informatic din a deveni şi mai grav.

Pe lângă greşeală a atras atenţia asupra sistemului bancar şi numărul neobişnuit de mare de cereri de transfer de bani către entităţi non-bancare. Deutsche Bank s-a sesizat şi aşa a fost oprită operaţiunea. Transferul către fundaţie era de 20 de milioane de dolari. 

Bangladesh Bank a reuşit să recupereze o parte din suma transferată deja, iar o anchetă a fost deschisă pentru ca hackerii să fie prinşi. Numărul atacurilor informatice care vizează băncile este în creştere. În 2015, Kaspersky anunţa că un grup internaţional de hackeri a reuşit să fure, în doi ani, aproximativ un miliard de dolari de la 100 de bănci şi instituţii financiare.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările