Duel pentru un internet mai deschis: cine ar dori să forţeze Facebook sau Google să aibă setări diferite în funcţie de zonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Internetul este într-un moment de cotitură, odată cu încercarea schimbării tratatului ITU FOTO Fotolia
Internetul este într-un moment de cotitură, odată cu încercarea schimbării tratatului ITU FOTO Fotolia

Conferinţa mondială de telecomunicaţii de la Dubai a ajuns într-un impas, în momentul în care reprezentanţii celor 193 de state membre nu au reuşit să se pună de acord asupra căror entităţi se vor impune reglementările pe care le doresc aceştia în noul tratat, o actualizare a celui din 1988.

Problema din discuţie este termenul englezesc de „operating agencies“. În momentul acesta, reglementările Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii (ITU) se aplică doar agenţiilor recunoscute, iar acest lucru înseamnă practic operatorii telecom din fiecare stat membru. 

Unele ţări vor să schimbe termenul de agenţii recunoscute cu denumirea simplă de agenţii operaţionale, ceea ce înseamnă că reglementările ar urma să privească mai multe entităţi, mai exact: „ori individ, companie, corporaţie sau agenţie guvernamentală care operează instalaţii de telecomunicaţii“. 

Ce înseamnă acest lucru? 

Potrivit site-ului dot-nxt.com, operatorii cum ar fi Orange, Vodafone sau Cosmote nu vor fi singurii vizaţi, ci şi site-uri ca Google, Facebook, Microsoft şi eBay. Deşi cei care au susţinut acest termen au spus că urmează să există şi nişte excepţii, nu se ştie exact asupra cui se vor aplica. 

Rezultatul final ar putea fi următorul: companiile care operează pe internet ar putea să fie nevoite să îşi schimbe politica şi setările în funcţie de reglementările naţionale din unele ţări, dar nu şi din altele. 

Acest lucru, au spus reprezentanţii guvernelor occidentale, reprezintă un impediment asupra economiei internetului, care s-a dezvoltat în ultimii ani. 

Astfel, la patru zile după startul conferinţei, primul impas există deja asupra tratatului final care ar urma să fie semnat. Polonia se opune categoric acestei reglementări, împreună cu alte ţări, cum ar fi Japonia, Coreea de Sud, Mexic şi SUA. 

Statele care susţin schimbarea termenului sunt cele arabe şi africane, Brazilia, India, Iran, Filipine. 

Agenţii aprobate în România

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite