Soluţii ca să te „ascunzi“ pe Internet odată cu noua lege Big Brother

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toamna e destul de plină: avem o lege Big Brother promulgată şi un nou avertisment de la Edward Snowden. Deşi nu vei avea prea curând intimitate deplină pe Internet, sunt câteva metode prin care să o întreţii în nişte limite acceptabile.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat 9 octombrie legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice. Legea aceasta a fost cunoscută sub numele "Big Brother", deoarece le dă actorilor statali puteri similare unui frate mai mare care vede cam tot ceea ce faci. Şi era clar că nu va dispărea, dat fiind că Internetul se dezvoltă tot mai mult, dar lumea se aştepta ca măcar unele reglementări să nu fie atât de aspre.

Potrivit legii, prelucrarea datelor de trafic, în scopul stabilirii obligaţiilor contractuale care privesc abonaţii serviciilor de comunicaţii cu plata în avans, va fi permisă până la împlinirea unui termen de trei ani de la data efectuării comunicării. Accesarea datelor se va putea face într-un cadru precis delimitat, de către instanţa de judecată sau cu autorizarea prealabilă a judecătorului, iar aceasta este o noutate a ultimei versiuni a legii. În versiunile precedente nu era implicată puterea judiciară.

Legea aceasta este promulgată la peste doi ani de când Edward Snowden a informat despre programul masiv de spionaj derulat de Statele Unite ale Americii, iar în Australia şi Marea Britanie s-a văzut că sunt sisteme similare. NSA şi GCHQ (din Marea Britanie) sunt cele mai active două instituţii de stat în acest domeniu, dar nici SRI nu se vrea mai prejos. În fapt, datele furnizate de rapoartele SRI arată că în ultimii 10 ani totalul interceptărilor făcute de SRI a crescut cu 700%. Luând în calcul atât interceptările pe securitate naţională, cât şi cele cerute de DNA, parchete şi alte instituţii, de la 6.370 de interceptări, în 2005, s-a ajuns, în 2014, la 44.759 interceptări.

În acest caz, este de înţeles de ce nu ai vrea ca SRI să ştie chiar tot ceea ce faci. Într-adevăr, nu există cifre, sau cel puţin nu au fost încă aflate, cu privire la spionajul prin Internet, dar o certitudine este că acesta nu lipseşte. VICE a detaliat câteva tehnici pe care le poţi folosi, una dintre ele utilizată şi recomandată de Snowden.

Ce resurse tehnologice şi legale mai ai contra spionajului de stat

Într-un interviu acordat în septembrie, Vasile Baltac, unul dintre pionierii industriei computerelor din România, vorbea pentru Playtech despre cât de sigur poate fi un calculator. „Problema actuală a furtului de identitate şi de informaţie e cauzată de faptul că în imensitatea software-ului poţi strecura elemente maliţioase”, declara Baltac.

Avem platforme precum Dropbox, OneDrive sau Drive de la Google, iar acest cloud este, în fapt, un supercalculator aşa cum se făceau în anii în care oamenii nu aveau calculator personal. "Ne întoarcem în locul de unde am plecat, doar că pe altă cale. Totuşi, nu ar trebui să ne temem de tehnologia modernă. Oricum, singurul calculator sigur e cel băgat sub pământ, într-o cazemată de beton şi eventual închis. Şi nici atunci nu e sigur", a mai spus Baltac.

„Există pârghii care să te protejeze de abuzuri, dar cât se justifică un interes naţional, judecătorii vor suporta ideea de supraveghere şi tu nu vei avea cum să te aperi. Poţi să te duci la Curtea Europeană de Justiţie să iei daune morale, dar procesele durează cam zece ani şi îţi trebuie avocaţi pe care îi plăteşti destul de mult", a declarat Paul Cosmovici, fondator Cosmovici Intellectual Property.

Totuşi, oricâtă supraveghere ar exista, vor exista şi soluţii de ascundere a ceea ce faci. Aşa au apărut programul Tor cu alternativa recentă I2P şi reţele virtuale private (VPN). Tor a fost iniţial un proiect creat de Marina Americană pentru a proteja comunicaţiile online ale organizaţiilor guvernamentale din SUA. Sistemul este folosit în prezent de jurnalişti, activişti, hackeri, agenţii guvernamentale şi mulţi alţii care vor să fie anonimi din diverse motive. Traficul prin Tor nu trece direct între tine şi ceea ce cauţi, ci trece prin diverse noduri, ascunzând sursa.

Astfel de soluţii sunt sigure însă până când se găsesc probleme şi în ele. Bogdan Cazacu, expert în securitate cibernetică, crede că o soluţie este combinarea mai multor metode. "O combinaţie de VPN over Tor sau I2P over Tor, iar dacă vrei într-adevăr să fii paranoic, VPN over I2P over Tor, ar putea ridica procentul de anonimizare al traficului aproape de 90%.

image

Nu spun 100%, pentru că atât timp cât altcineva (furnizori de Internet şi telefonie şi producători de hardware) are drepturi de administrare asupra oricărui echipament de reţea prin care trece traficul tău, sunt şanse mari ca informaţia care a circulat prin acel echipament să fie deja interceptată", a spus acesta.

Andrei Avădănei, preşedinte Centrul de Cercetare în Securitate Informatică din România, are un scenariu desprins din filme. Ca să duci la extrem protecţia, cumperi un laptop nou, cu un cont bancar care nu îţi aparţine şi de preferat să nu aibă legătură cu tine. O altă variantă ar fi achiziţionarea cu monede Bitcoin şi livrare într-un spaţiu public. Apoi, cumperi o atenă de amplificare a semnalului, te conectezi la Internet folosind antena, prin reţele publice departe de camerele de supraveghere şi prin mai multe noduri de VPN şi servicii de tip Tor/I2P.

Stocarea pe laptop începi s-o faci abia după o formatare low level şi instalezi un sistem nou de operare (de preferat Linux; Snowden a folosit în vremea în care comunica cu The Guardian versiunea Tails), criptezi hard disk-ul, dar pui şi opţiune de autodistrugere şi pui parolă pe BIOS. Orice browser foloseşti nu ar trebui să aibă nicio extensie cu excepţia celor care îmbunătăţesc anonimitatea: Adblock, Ghostery, NoScript şi altele.

Mai mult, ar trebui să renunţi la tot ceea ce te-ar lega chiar şi tangenţial cu viaţa reală: reţele sociale, servicii de mail publice şi niciodată nu ar trebui să te conectezi la Internet cu acel laptop într-o zonă izolată, din casă şi din locurile pe care le frecventezi. Telefonul ar trebui să sufere şi el modificări similare celor de mai sus, după cum explica el în articolul VICE.

Totuşi, şi cu aceste măsuri nu vom mai reveni la intimitatea pe care oamenii o aveau când nu exista Internet. Pe aceeaşi filieră, nu vom mai avea intimitatea pe care o aveam când nu existau telefoane. Sau când nu exista telegraful. Cu fiecare nouă tehnologie vine un nou mod de spionare, iar agenţiile de informaţii vor profita la maximum de fiecare. Cel mai bine e să-ţi limitezi din timp prezenţa şi când faci ceva ilegal, să te asiguri că merită.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite