Cât de sigure sunt parolele pe care le ai? Hackerii reuşesc să descifreze parole de 16 caractere în mai puţin de o oră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

În timpul unui experiment pentru „Ars Technica“, o echipă de hackeri a reuşit să afle 90 la sută din cele 16,449 de parole alese aleator, ca parte dintr-un experiment pentru un site de tehnologie.

Rata de success pentru fiecare hacker variază între 62 şi 90 la sută, informează „Daily Mail“.
Aceştia au fost capabili să descifreze parole de 16 caractere, de tip „queadzvcrsvfxv1331“.

Hackerii au vorbit despre modul în care poţi afla o parolă. În loc să folosească o parolă în mod repetat, hackerii au folosit o listă de parole „haşuite“ (eng. Hashed), adică parole care generează o sumă de control din care nu poate fi dedusă valoarea originală.

Haşuirea permite ca fiecare parolă a utilizatorului să treacă printr-o funcţie matematică unilaterală, care creează un şir de litere şi cifre, denumite în engleză hash.

Când un utilizator îşi introduce parola pe un serviciu online, sistemul „haşuieşte“ cuvântul folosit este comparat cu parola utilizatorului care nu a fost haşuită. Astfel, dacă cele două coincid, utilizatorului îi este permisă accesarea respectivului cont pe site.

Haşurile pot varia în funcţie de cum sunt scrise parolele: litere, cifre, majuscule sau combinate.

Jeremi Gosney, fondatorul „Stricture Consulting Group“, povesteşte cum a reuşit să acceseze primele 10,233 de haşuri în 16 minute. El a folosit metoda „forţei brute“, adică atunci când un calculator încearcă fiecare combinaţie posibilă de şase litere şi caractere, începând cu „a“ şi terminând cu „//////“.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite