"Un inel să le controleze pe toate". Google lucrează la un nou înlocuitor de parolă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parola are zile numărate FOTO Shutterstock
Parola are zile numărate FOTO Shutterstock

Google şi-a asumat pariul de a elimina parolele din această lume, iar noile idei ale gigantului online sunt la limita dintre science fiction şi realizare practică. La o conferinţă de securitate din SUA, un reprezentant al companiei a spus că parolele ar putea fi înlocuite cu un inel.

Ca parte a cercetării, Google a reuşit deja să construiască inele care să funcţioneze ca o cheie criptografică, asemănătoare cu un stick USB care ar fi introdus în calculator şi care ar lua locul tastării unui cod. Iniţial, aceasta era ideea studiului pe care l-au pornit mai mulţi angajaţi ai companiei.

Mayank Upadhyay, un inginer specializat pe securitate care lucrează la Google, este primul reprezentant al firmei care vorbeşte în public despre acest lucru. Potrivit MIT Technology Review, el a spus că folosirea de hardware în loc de parole tastate ar elimina riscul refolosirii unei parole sau scrierea lor în agende. De asemenea, folosirea unei chei USB sau a unui inel este asemănată de inginerul Google cu familiaritatea folosirii unui bancomat.

Upadhay a spus că cercetarea se concentrează momentan pe folosirea unui stick USB foarte subţire, care să poată realiza tranzacţii pe calculator, dar şi pe mobile, cu ajutorul unui cip din interior. Aceste tokenuri inteligente cu care lucrează Google nu generează aceeaşi parolă, iar cheia este unică pentru fiecare dispozitiv. Când USB-ul este introdus, el reuşeşte să răspundă corect cerinţelor criptografice ale unui site.

Cu toate acestea, Google consideră că nu foarte multă lume este familiarizată cu un token, aşa că se lucrează şi la alte tehnologii mai simple. De asemenea, Upadhyay a vorbit chiar de o cheie criptografică introdusă direct în browser.

Practic, Google doreşte ca parolele să dispară din această lume, iar codul nostru de autentificare să se schimbe mereu, memorarea parolelor fiind una dintre marile probleme ale oamenilor. Iar atunci când nu se doreşte memorarea lor, oamenii folosesc de obicei o singură parolă pentru mai multe servicii, iar acest lucru creşte posibilitatea spargerii contului. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite