Xiaomi Mijia M365, sau cum să îţi faci drumul zilnic către muncă mai rapid şi mai plăcut (TECH REVIEW)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poţi vedea Xiaomi M365 peste tot în Bucureşti, fiind cel mai răspândit model de trotinetă electrică. De ce o foloseşte atât de multă lume şi care sunt principalele puncte de atracţie ale acestei trotinete, în rândurile următoare.

În primul rând, trebuie să menţionez că, dacă eşti interesat de o trotinetă electrică, trebuie să fii foarte atent şi la eventualele modificări legislative, pentru că trotinetele se află în acest moment într-o bulă din acest punct de vedere, în care utilizatorii le pot folosi atât pe trotuar, cât şi pe carosabil. 

E important să ţii însă cont de faptul că acest lucru s-ar putea schimba în curând deşi, personal, nu cred că ar trebui să fie aşa: pistele de biciclete funcţionale sunt şi aşa o raritate în Bucureşti, iar acolo unde acestea nu există deloc, eşti obligat să o iei pe şosea, sau pe trotuar (în cazul în care participarea ta la trafic ar încurca lucrurile).

În al doilea rând, e important să verifici înainte ca ruta pe care o parcurgi spre muncă să fie una cât mai uşoară şi mai facilă pentru trotinetă. Asta înseamnă piste de biciclişti şi trotuare largi, pe care să le poţi parcurge fără grija că ai putea să loveşti pietonii.

Dacă ai citit până aici, atunci înseamnă că, cel mai probabil, te-ai asigurat deja de îndeplinirea celor două condiţii, singura decizie rămasă fiind legată de tipul de trotinetă pe care să o achiziţionezi. Deci, de ce ţi-ai îndrepta atenţia către Xiaomi Mijia M365?

Design plăcut şi frâne excelente

Trotineta are un aspect plăcut ochiului, o combinaţie de negru cu roşu, fiind realizată din aluminiu. Mânerele sunt anti-grip, astfel încât mâna nu îţi poate aluneca. O greutate totală de 12,5kg face ca ea să poată fi cărată cu relativă uşurinţă, mai ales că sistemul de pliere este simplu: un mâner poziţionat pe partea centrală, aproape de podea, se acţionează, iar ghidonul se prinde cu ajutorul unui clip de lângă claxon de partea din spate a trotinetei. Avem un singur buton, multifuncţional, pus sub indicatorul de nivel al bateriei. Singurul lucru care te-ar putea nemulţumi sunt cablurile care ies din ghidon, însă acestea nu afectează în niciun fel funcţionalităţile lui Mijia M365.

image

Un prim punct forte al lui M365 este durabilitatea. Trotineta este extraordinar de rezistentă, iar modelul pe care l-am testat eu a fost ”chinuit” prin multe gropi, pe multe tipuri de terenuri şi prin diferite condiţii. Pe toate le-a trecut cu brio din punct de vedere al durabilităţii. Roţile sunt mari, de 21,6cm, şi îţi permit să treci peste majoritatea obstacolelor fără probleme. În plus, M365 susţine o greutate de până la 100kg, iar podeaua trotinetei este solidă.

O altă caracteristică excelentă a trotinetei celor de la Xiaomi este frâna, amplastă pe mânerul din stânga, lângă claxon. O frână pe disc, la fel ca cea de la bicicletă, este extrem de eficientă, chiar şi la vitezele mai mari ale trotinetei, de 20-25km/h. De altfel, 25km/h este şi viteza maximă a lui M365, şi deşi nu pare foarte mare, este garantată să îţi producă pagube serioase în cazul unei căzături. Aşadar, atenţia sporită este necesară. Roata din faţă are şi un sistem E-ABS.

Acceleraţia se face printr-o manetă poziţionată pe ghidonul din dreapta al trotinetei. Trebuie să îi dai un mic impuls înainte, până ajunge la viteza de 5km/h, pentru a porni motorul. Odată pornită, M365 va accelera foarte repede, aşa că îţi recomand să acţionezi acceleraţia uşor şi cu prudenţă. Dacă o menţii la un anumit nivel timp de cinci secunde, trotineta va intra automat în modul de cruise-control, adică viteza ei va fi constantă, iar tu va trebui doar să te asiguri că nu cazi de pe ea. Modul acesta este extrem de util şi te ajută să acoperi o distanţă de câţiva kilometri în 5-10 minute.

Autonomie de lungă durată

La capitolul autonomie, Xiaomi M365 se descurcă excelent. O încărcare completă acoperă o distanţă de până la 30 de kilometri, nivelul bateriei fiind indicat de cele patru LED-uri aflate pe ghidon. Mai mult decât atât, trotineta are un mod de ecnomisire a energiei, precum smartphone-urile, ce se poate activa cu două apăsări rapide pe butonul de pornire. Când rămâne fără baterie, încărcarea completă se realizează în aproximativ 5 ore. În plus, beneficiază de regenerative braking, adică îşi recuperează o parte mică din energie la fiecare frână.

image

Este însă o soluţie fiabilă şi utilă pentru ruta zilnică, de acasă până la locul de muncă? Da, mai ales în cazurile în care foloseşti transportul în comun sau automobilul pentru distanţe scurte, dar foarte aglomerate. În cazul meu, am folosit-o pentru distanţe pe care le acopeream cu diferite autobuze în 15-20 de minute şi am redus timpul parcurs cu până la 50%.

M365 este şi destul de abilă în curbe, fiind manevrată foarte uşor. Deja am menţionat faptul că m-am purtat fără prea multă milă cu ea, şi a rezistat cu brio, astfel că poţi fi sigur că o să se descurce bine chiar şi pe suprafeţe mai dificile, cum ar fi pietrişul.

Există însă şi un minus: suspensia. Sau, mai degrabă, lipsa ei. Practic, dacă nu mergi pe un drum drept, o să simţi asta imediat, astfel că o să vrei să eviţi în general zonele cu piatră cubică sau alte denivelări, pentru a-ţi menţine integritatea dinţilor.

Lipseşte un vitezometru, precum găsim pe versiunea Pro a trotinetei, însă te poţi lega la aplicaţie pentru a vedea acest detaliu în timp real, plus multe altele.

Protecţie asigurată de casca Smart4u

Este foarte important să fii tot timpul în siguranţă, indiferent de modelul de trotinetă pe care îl alegi. Tocmai de-aceea, am folosit şi o cască de protecţie smart, cu indicatoare LED amplasate pe spate: Smart4u SH50L.

image

Realizată dintr-un material rezistent la impact, aceasta are un sistem de lumini cu semnalizare, lumină continuă sau avertizare de frână. Închiderea este reglabilă, iar circularea aerului este asigurată de 12 canale de aerisirie.

Casca are standard IPX4, fiind rezistentă la apă, iar căptuşeala interioară este detaşabilă şi poate astfel fi curăţată cu uşurinţă. Încărcarea se realizează prin USB, iar autonomia acesteia este asigurată pentru 36 de ore. În standby, ea funcţionează 180 zile.

Per total, pot spune că înţeleg de ce Xiaomi Mijia M365 este cea mai bine vândută trotinetă din România şi de ce a început să populeze străzile Capitalei. Este un vehicul excelent, rezistent, capabil să îţi facă drumul spre muncă mai rapid, dar şi mai plăcut. Pentru că senzaţia pe care o oferă este (şi spun asta cu riscul asumat de a suna ca un copil de 10 ani care se dă pentru prima dată într-un carusel) extrem de distractivă. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite