VIDEO „Adevărul“ a probat Google Glass în premieră în România. Cum arată realitatea augmentată?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu ochelarii Google Glass la ochi FOTO Adevărul
Cu ochelarii Google Glass la ochi FOTO Adevărul

"Adevărul" a avut ocazia să probeze pentru prima oară în România Google Glass, ochelarii inteligenţi lansaţi de Google. Aceştia aduc în faţa ochilor realitatea augmentată, prin control vocal şi operaţii simple, momentan.

Google Glass sunt ochelarii inteligenţi de la Google, care vor să schimbe modul cum interacţionăm cu lumea din jur. Cu ajutorul unui ecran amplasat în faţa retinei, utilizatorul poate vedea şi interacţiona cu Google Glass. La comanda "Ok Glass", ochelarii aşteaptă comanda. Putem să căutăm pe internet, putem să facem o poză şi să o încărcăm pe reţelele sociale sau putem să filmăm. De asemenea, prin conectarea la telefon, ochelarii se transformă într-un GPS.

Am avut ocazia să experimentăm şi noi timp de câteva zeci de minute experienţa Google Glass, la sediul Google de la Mountain View. Mai jos am pus punctele forte şi punctele negative pe care le-am identificat în scurta noastră interacţiune. Google Glass sunt surprinzători de uşori: 43 de grame, dar şi foarte flexibili, putând fi scăpaţi pe jos fără probleme. Prima reacţie pe care o ai atunci când îi pui este că ecranul este prea sus sau prea în lateral şi avem tendinţa de a sta fix, pentru a vedea ce scrie sau de a ridica privirea.

Adaptarea nu durează mult. După cinci minute, nu mai aveam nevoie să ne uităm în sus. Ochelarii au trei controale manuale mari şi late: apăsare pe ramă pentru a deschide ecranul (el nu stă în permanenţă deschis), swipe în spate pentru a derula paginile meniului (toate cele deschise anterior) şi swipe de sus în jos pe ramă pentru a închide o aplicaţie sau pentru a ne duce înapoi.

Nu vă aşteptaţi ca Google Glass să fie nişte ochelari de realitate virtuală, aşa cum sunt Oculus Rift. Ei sunt cumva un companion. Sau cum le-am zis eu prietenilor, un fel de drăcuşor care stă în colţul capului şi care vrea să fie băgat în seamă. Nu ocupă privirea, ci sunt alături de privire.

Veţi putea vedea Google Glass dacă participaţi la evenimentul Internet and Mobile World. 

Puncte forte:

  • te obişnuieşti destul de rapid cu ochelarii. Eu i-am avut pe ochi aproximativ 10 minute şi deja nu mai simţeam nevoia permanentă de a mă uita în sus, după imaginea de pe ecran.
  • imaginea pe care o vezi pe ecran este observată şi de către interlocutor. Cei care se temeau că o nouă generaţie de oameni ciudaţi se va naşte odată cu Google Glass, iar interlocutorii nu vor putea vedea atunci când cineva nu este atent la ei, pentru că se uită la Google Glass, pot să stea liniştiţi momentan. Imaginea se vede pe micul ecran şi este observabilă.
  • nivelul de dezvoltare al aplicaţiilor nu este complex, deoarece ochelarii nu permit foarte multe pe "ecranul" din faţa ochiului drept, dar sunt suficiente până acum. Există posibilitatea de căutare pe Google, de accesare a unei pagini, de realizare a unei imagini sau al unui video, dar şi de navigare.
  • ochelarii sunt în permanenţă conectaţi la telefon, mai ales dacă vrem să-i folosim pentru direcţii. GPS-ul preia informaţiile din telefon. Astfel, deşi poate nu pare un lucru bun, faptul că independenţa ochelarilor este limitată e un lucru bun, atât pentru utilizatori, cât şi pentru Google. În primul rând, autonomia bateriei creşte, iar ochelarii nu se transformă într-un produs total diferit.
  • au doar 43 de grame şi sunt foarte uşori. De asemenea, sunt foarte flexibili - cât să nu se rupă.
  • surprinzător, se aude foarte bine

Puteţi vedea un scurt demo în limba română cu Google Glass în video-ul de mai jos

Minusuri:

  • nu sunt cei mai comozi ochelari din lume, dar sunt în continuă dezvoltare.
  • poţi să faci poză destul de discret, încât să nu fii auzit de interlocutori.
  • au nevoie de încă foarte multă dezvoltare pentru a ajunge la nivelul dorit, dar lucrurile evoluează uşor. Acum trei ani, au spus cei de la Google, totul a pornit de la două telefoane care erau legate de ureche. Aşadar, acum lucrurile sunt în continuă dezvoltare, iar Google a decis să ofere ochelarii doar unui grup restrâns de exploratori, care experimentează.
  • calitatea imaginii de pe micuţul ecran din faţa ochilor nu este cea mai bună. Nu vă aşteptaţi la videoclipuri HD, dar e o experienţă rezonabilă.

Ce s-a putut face cu Google Glass până acum?

Dezvoltatorii care au apucat să pună mâna pe Glass până acum au intrat în API-ul Mirror şi l-au modificat pentru a crea aplicaţii de tot felul, nu toate acceptate de Google (cum a fost aplicaţie de porno). De exemplu, Michael DiGiovanni a creat Winky, un hack care permite utilizatorilor să facă o poză cu Google Glass doar făcând cu ochiul.

De asemenea, un hacker i-a oferit lui Google Glass capacitatea de a recunoaşte feţele oamenilor. Acest lucru nu este permis de către Google. Stephen Balaban din San Francisco a reuşit să ofere această alternativă.

SmartDrive a reuşit să conecteze datele maşinii cu Google Glass şi să ofere un display în colţul ochiului care oferă informaţii despre kilometraj, nivelul de benzină, timpul până la următoarea schimbare a uleiului. Aplicaţia a fost prezentată la Disrupt SF Hackathon.

O listă completă de aplicaţii pentru Google Glass poate fi găsită la acest link. Prin ele puteţi vedea cam cum îşi imaginează oamenii viitorul Google Glass. Există aplicaţii şi pentru Facebook, Instagram, Twitter sau Vimeo.

Notă de transparenţă: Deplasarea la Mountain View, California, la sediul Google a fost plătită de către Google România. 

Pentru un playlist de YouTube despre Google Glass, pentru a înţelege mai mult despre acest gadget, puteţi să vă uitaţi mai jos. 

Ghid de utilizare Google Glass

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite