Războiul telefoanelor mari: cele mai bune phablete pentru finalul lui 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Samsung Galaxy Note 3, continuarea seriei care a dat startul nebuniei phabletelor FOTO Adevărul
Samsung Galaxy Note 3, continuarea seriei care a dat startul nebuniei phabletelor FOTO Adevărul

Acum doi ani, Samsung practic reuşea să creeze o nouă categorie pe piaţa telefoanelor mobile: phabletele au fost telefoanele inteligente care făceau trecerea de la telefonul mobil, aşa cum îl ştim cu toţii, la tableta cu 3G şi comunicaţii GSM. Dimensiunile erau reinventate.

Practic, phableta, termen inventat din îmbinarea cuvintelor phone şi tablet, are o dimensiune între 5 şi 7 inci. Până acum era considerat că dimensiunea de la care încep tabletele este cea de 7 inci, dar limita se micşorează, dacă ne uităm la telefone cum sunt Samsung Galaxy Mega sau Sony Xperia Z Ultra. Un telefon de 5 inci e considerat smartphone, nicidecum phablet.

De fapt, prima phabletă era Dell Streak, lansat în 2010, dar nu a avut succes, pentru că sistemul de operare era un Android 1.6. Cu toate acestea, a deschis drumurile. Adevărata revoluţie a fost Samsung Galaxy Note. Un telefon cu stylus, pentru cei care vor un ecran mare. În ultimii doi ani, Samsung a vândut 38 de milioane de dispozitive Galaxy Note, ajunse acum la a treia generaţia. Samsung a convins o întreagă lume că telefoanele sale nu sunt prea mari, deşi lumea îi privea cu scepticism. Să ne amintim totuşi că atunci, telefoanele nu treceau de 5 inci, iar iPhone-ul avea încă 3,7 inci (ce mic pare acum!).

Trecem în revistă cele mai interesante phablete pe care le veţi putea cumpăra la finalul acestui an.

<strong>Samsung Galaxy Note 3</strong>

Cum să nu începem cu "tatăl" tuturor phabletelor? Note 3 a fost la noi la Review şi am identificat un telefon puternic, cel mai puternic de pe piaţă, dar cu mici defecte. Samsung a rafinat designul terminalului care costă 3.200 de lei pe piaţa din România. I-a pus o carcasă din plastic care imită pielea, a făcut stylus-ul mai inteligent (îndeplineşte cinci funcţii la apăsarea butonului) şi i-a pus specificaţii tehnice de top.

Este cu adevărat esenţa telefonului premium, dacă este să-l judecăm tehnic. Are 3 GB de RAM, un procesor quad core la 2,3 Ghz şi un ecran Full HD. Puteţi citi review-ul nostru aici, dar concluzia la care am ajuns a fost că este o phabletă de luat în seamă. Nu este pentru cei cu mâinile mici, dar este pentru oameni de afaceri, care doresc productivitate, dar şi pentru cei care vor o consolă de jocuri. Ecranul este de 5,7 inci.

Samsung Galaxy Note 3 - poate cel mai bun Android.

<strong>Sony Xperia Z Ultra</strong>

Facem un salt mai brusc decât ne aşteptam, la Sony Xperia Z Ultra. Deşi păstrează designul liniei Xperia, unul foarte elegant, minimalist şi japonez, Z Ultra şochează cu dimensiunile sale. Are 6,4 inci şi îl face pe Note 3 să pară un pitic. E la limita dintre o tabletă şi un telefon, dar are avantajul de a fi foarte subţire. Nu e un telefon de o mână, dar acesta nu mai este un reper. Este elegant, cu sticlă pe spate şi ideal pentru vizionat filme şi pentru o consolă de jocuri.

Are un écran Full HD, un procesor quad core la 2,2 Ghz, dar o cameră foto dezamăgitoare. Nici Note 3 nu excelează, dar Z Ultra este ceva de speriat. După cum a văzut şi Octavian Palade în review-ul său de pe adevarul.ro, camera de la Z Ultra pare venită dintr-o altă eră.

Preţul pe care îl are Z Ultra îl poate face mai atractiv - 2.500 de lei. La aceşti bani puteţi să vă orientaţi către o tabletă cu capacităţi GSM sau să alegeţi aşa ceva, pentru ambele task-uri.

image

<strong>Asus Fonepad Note FHD6</strong>

Nu a ajuns încă la noi în teste, dar puteţi vedea un review la colegii noştri de la Lab 501. Ei l-au testat serios şi telefonul pare interesant. Cel mai probabil va veni pe piaţă la finalul anului şi este un candidat serios şi interesant.

Are un écran uriaş, de 6 inci cu rezoluţie Full HD. De asemnenea, un element interesant este Intel Atom dual core, la 2 Ghz, care asigură un consum mic de energie. Preţul va fi avantajul său maxim. La finalul anului, phabletul va fi pe piaţă la aproape 1.700 de lei. Ce poate fi spus? De la un producător care ne-a obişnuit cu gadgeturi surprinzătoare şi de calitate, care ne-a dat Asus Fonepad, o tabletă cu GSM, putem să ne aşteptăm la lucruri bune.

image

<strong>HTC One Max</strong>

E un produs anunţat ieri, asupra căruia nu ne vom pronunţa până când nu îl vom vedea. Ce aduce în plus faţă de clasicul HTC One, un telefon cu un design foarte interesant? Are un display de 5,9 inci şi un cititor de amprente. Din primul review apărut pe "The Verge" am putut citi că cititorul de amprente este amplasat prost, că trebuie să dăm scroll pe el ca să ne recunoască şi că nu îndeplineşte funcţii interesante. Procesorul este un Snapdragon 600 cu patru nuclee la 1,7 Ghz, iar camera este aceeaşi de pe One, de 4 megapixeli, dar fără stabilizare optică, ceea ce scade calitatea imaginilor.

Rulează interfaţa BlinkFeed de la HTC. E un telefon care se duce în categoria Fonepad sau Z Ultra. Nu există un preţ oficial, dar ne putem aştepta la ceva în jur de 2.400 de lei pentru HTC One Max. 

htc one max oficial

<strong>Nokia Lumia 1520</strong>

Acesta este încă la nivel de zvon şi este o nişă interesantă. Un telefon cu Windows Phone şi ecran de 6 inci. În ajunul anunţării telefonului, Microsoft a făcut un update sistemului de operare, pentru a-l optimiza la ecranele mai mari şi la procesoarele quad core. De asemenea, aplicaţiile se pot închide acum din meniul de multitasking, ca la Android sau iOS 7.

Lumia 1520 va avea un ecran de 6 inci, Full HD şi un procesor Snapdragon 800 quad core. Este o alternativă interesantă la Android, pentru cei care preferă interfaţa Windows Phone, dar este pentru o nişă. De asemenea, nu există un preţ oferit.

Alte alternative pe piaţă ar mai fi LG G2, dar el nu este tocmai un phablet, la dimensiunea de 5,2 inci. Pentru cei care caută ceva mai ieftin, sunt alternative şi locale, cum ar fi al cărui review îl puteţi găsi pe adevarul.ro, accesând acest link.

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite