Google a creat un creier artificial care învaţă singur concepte. A recunoscut feţe de oameni, corpuri şi pisici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii de la Google X Lab, proiectul care se ocupă de experimente mai puţin obişnuite ale gigantului online, au reuşit să creeze un computer cu 16.000 de procesoare care a recunoscut şi definit singur un concept, aşa cum un copil şi-l formează în timp ce se maturizează.

Cum s-a petrecut experiementul? Cele 16.000 de procesoare au realizat un miliard de conexiuni. Calculatorul a fost pus să urmărească 10 milioane de filmuleţe selectate întâmplător de pe YouTube şi să le identifice pe cele cu pisici. Totul s-a petrecut în trei zile, iar în acest timp calculatorul a început să-şi definească singur conceptul de pisică, fără să fie ajutat de oameni, prin identificarea unor trăsături caracteristice acestora, se arată într-un material din revista britanică „Wired“, care citează „The New York Times“.
 
Sistemul a reuşit să aibă o acurateţe de 81,7% în identificarea feţelor umane, 76,7% acurateţe în identificarea corpului uman şi 74,8% acurateţe în identificarea pisicilor.
 
Echipa care a participat la realizarea proiectului va prezenta un rezumat al acestuia la o conferinţă internaţională pentru inteligenţă artificială, care va avea loc la Edinburgh începând de mâine. Ei au declarat că „în ciuda aparenţelor, rezultatele noastre experimentale arată că este posibil să antrenezi un detector de feţe fără să-i menţionezi dacă în poză sau în video există o asemenea trăsătură“.
 
„Reţeaua a răspuns la concepte complexe cum ar fi feţele pisicilor sau corpul uman. Astfel, pronind de la aceste trăsături am reuşit să avem o acurateţe de aproape 16% în recunoaşterea a 20.000 de obiecte, o creştere cu 70% faţă de alte reţele de acest fel“, au mai spus cercetătorii de la Google. De asemenea, oamenii de ştiinţă au mai declarat că „nu i-am spus niciodată că acel obiect este o pisică. Practic şi-a inventat singur conceptul de pisică“.
 
Descoperirile echipei de cercetare sunt extrem de importante în evoluţia viitoare a inteligenţei artificiale. Ea ar putea fi folosită softuri de recunoaştere facială şi vocală. Potrivit celor de la „The New York Times“, această realizare poate fi comparată cu teoria„celulei bunică“ (grandmother cell), adică acel concept conform căruia anumiţi neuroni din creierul uman sunt programaţi să recunoască obiecte pe care le consideră semnificative. Neuronul bunică este unul ipotetic şi s-ar activa de fiecare dată când auzim sau vedem ceva care ne stârneşte atenţia în mod special. În acest fel copiii pot învăţa în timp să distingă dintre obiectele importante şi cele mai puţin importante şi să le clasifice. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite