REVIEW Microsoft Office 2013 – primele impresii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Microsoft Office 2013 nu este o revoluţie, dar arată tendinţele pe care Microsoft a fost forţat să le îmbrăţişeze într-o lume conectată la mai multe dispozitive, care nu mai ţine cont de laptop, computer personal sau tabletă.

Primul contact cu noul pachet de la Microsoft a avut loc la o oră după prezentarea sa. Instalarea pachetului Office a fost greoaie, dar s-ar putea să fie exclusiv vina laptopului personal de acasă, care-şi dădea duhul pur şi simplu instalând Office 2013. Un amănunt pozitiv, fără prea multă influenţă finală asupra produsului, este faptul că instalarea se face pe fundal în mod autoat şi nu interferează cu celelalte activităţi decât prin consumarea memoriei interne.

Surprinzător, am deschis Microsoft Word în momentul când instalarea ajunsese abia la 12%. Nu ştiu dacă avea toate feature-urile integral, dar ceea ce am putut testa, a funcţionat. De altfel, şi în momentul când scriu acest review într-un fişier Word 2013 se mai instalează ceva pe fundal, deşi a trecut o oră de la începerea procesului pe laptopul din redacţie.

Primele impresii de design

Fără îndoială, Microsoft a dorit să integreze interfaţa Metro înainte de lansarea Windows 8 la nivel internaţional. În interiorul unui document Word acest lucru trece neobservat. Singura modificare este la nivel cromatic, Microsoft trecând la o paletă de culori simplă: alb pur şi albastru în bara inferioară. Meniurile sunt scrise cu litere mari, probabil pentru o mai bună vizibilitate pe tablete sau dispozitive mobile.

Adevărata schimbare grafică se poate vedea abia în meniul principal, accesat de pe butonul albastru din stânga ecranului: File. Aici avem parte de opţiunile care integrează mai bine Office în mediul online. Meniul e mai bine organizat, e curat, programul se mişcă fluid. În privinţa vitezei, trebuie făcută o menţiune. Primele cinci sau zece minute sunt mai greoaie. Programul s-a încărcat greu, s-a blocat deseori, iar o propoziţie scrisă mai rapid apărea abia după jumătate de minut. După 30 de minute cu programul, pot garanta că nu mi s-a mai blocat, ba chiar am descoperit opţiuni mult mai plăcute.

Designul şi ergonomia meniului sunt elemente pozitive. Am intuit cu rapiditate ce face fiecare funcţie. Din Share pot să transmit documentul prin e-mail, să invit mai multe persoane să-l editeze sau chiar să fac o transmisiune online cu el. De asemenea, funcţia de Export a fost vizibilă.

Bara inferioară oferă informaţiile de bază de care este nevoie. Numărul de pagini, numărul de cuvinte, limba în care scriem, paginarea şi zoom-ul.

Funcţionalitate

Primul element pe care l-am observat la noul Office a fost fluiditatea cursorului. Fără a fi o funcţie cu adevărat importantă, aceasta provoacă un mic şoc de adaptare, dar care este întrecut după cinci minute. Pur şi simplu cuvintele curg mai uşor, apar pe ecran într-un mod mai cursiv, parcă marcând trecerea de la o „maşină de scris cu minte” la un instrument de editare a textelor pentru epoca online.

Un alt element pozitiv a fost faptul că documentul mi-a recunoscut automat limba în care scriu, iar în partea superioară a ecranului a apărut o alertă, care mă sfătuia să intru pe site-ul Microsoft pentru a descărca pachetul de limbă română cu care pot corecta mai bine documentul. Nu am făcut asta.

După cum am mai menţionat, primele minute au fost mai greoaie. De atunci, Office 2013 funcţionează perfect, iar totul dă un aspect fluid şi mai plăcut al experienţei. Cumva, există o eleganţă a construirii acestui soft pe care Microsoft ar fi trebuit să o implementeze mai devreme.

Nu există funcţii noi în privinţa editării textului de care să-mi fi dat seama în primă fază. Totul pare familiar, dacă aţi mai folosit Office 2010 sau chiar Office 2007. De altfel, nu ştiu ce noi opţiuni s-ar putea introduce. Există într-adevăr o mai uşoară accesibilitate la formulele standard de document, pentru scrisori oficiale, pentru diplome sau alte documente de acest fel, dar acest lucru exista şi pe variantele anterioare, doar că mai ascuns în interiorul programului.

Microsoft nu a făcut greşeala de a încurca butoanele între ele, de a le schimba locul. Un program atât de popular ca Office avea nevoie de stabilitate, iar lipsa de schimbare este mai bună din punctul nostru de vedere.

Am folosit Microsoft Word în varianta pentru laptop, dar de la un punct încolo am trecut pe „Touch Mode”. Ce face acesta? Pentru cei care vor folosi programul pe tablete, Microsoft a lărgit spaţiile dintre butoane pentru a fi accesate mai uşor cu ajutorul degetelor. Din nou, o bilă albă pentru firma fondată de Bill Gates, care arată că s-a gândit la mici detalii pe care le rata din vedere la generaţiile anterioare de produse.

De asemenea, nu am testat prea mult partea de SkyDrive, folderul virtual pe care îl oferă Microsoft. Personal, deja un cont de Google, care oferă 5 GB pe Drive, un cont de Dropbox gratuit de 2 GB şi unul de SkyDrive sunt prea multe, iar utilizatorii ar trebui să-şi impartă documentele foarte ordonat între acestea. În schimb, am apreciat uşurinţa cu care se poate face un cont Windows Live, chiar dacă nu există o adresă de Hotmail. Mi-am făcut un cont de pe o adresă de Gmail, iar lucrurile au fost definitivate în două minute în momentul instalării.

Minusuri

Fără îndoială, la o versiune „Preview” vor exista şi mici probleme, dar care pot fi raportate către Microsoft prin intermediul unor pictograme din partea superioară dreaptă a programului, chiar lângă numele utilizatorului. Putem trimite astfel un zâmbet sau o faţă tristă către Microsoft şi putem menţiona criticile noastre.

Una dintre ele ar fi faptul că oricât de mult aş fi încercat nu am reuşit să-mi conectez contul de Wordpress, de pe care fac blogging, cu programul. Nu voia sau nu mi se permitea accesul. Nu ştiu să mai existe probleme de acest tip şi la alţi utilizatori.

Concluzii

Microsoft Office 2013 se integrează cu adevărat în familia Windows 8 şi în interfaţa Metro. Este un program „curăţat”, cu un design uşor şi cu funcţionalităţi noi care nu reprezintă o schimbare radicală, ci un pas obligatoriu care trebuia făcut de Microsoft în lupta cu serviciile gratuite de tipul OpenOffice sau LibreOffice sau serviciile online, ca Google Docs.

Exceptând minutele de întârziere de la început, pe care le pun şi pe seama instalării din background, Office reprezintă o schimbare în bine. O menţiune la final: nu va fi disponibil pentru Windows Vista sau Windows XP, Microsoft arătând care sunt tendinţele actuale: Windows 7 sau Windows 8.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite