Premieră medicală: prima prelevare de organe în Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima prelevare de organe a avut loc zilele trecute în Sălaj FOTO Arhivă
Prima prelevare de organe a avut loc zilele trecute în Sălaj FOTO Arhivă

Rinichii şi ficatul unui sălăjean aflat în moarte clinică au fost prelevate weekend-ul trecut de către două echipe medicale, una de la Bucureşti şi alta de la Cluj.

Este prima intervenţie de acest fel desfăşurată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, recent intrat în circuitul centrelor de prelevare de organe. Medicul care coordonează activitatea la nivelul judeţului, anestezistul Viorel Vereş, spune că cea mai mare provocare este să ajuţi familia să treacă peste durerea crâncenă a momentului şi să accepte să transforme moartea celui drag într-o şansă la viaţă pentru cineva necunoscut.

Pentru că a fost prima experienţă de acest gen pentru echipa medicală din Zalău, medicii au apelat la colegii mult mai experimentaţi de la Cluj. "A venit un colg care ne-a ajutat în discuţiile cu familia. Li s-a explicat tot, decent. Li s-au dat toate detaliile, tot ce se întâmplă în timpul procedurii, ca să înţeleagă că este vorba despre ceva cât se poate de uman", explică anestezistul.

Pacientul de la care s-au prelevat organele a fost un bărbat de 61 de ani, care suferise în urmă cu câteva zile un accident vascular cerebral masiv. A fost vorba despre un pacient irecuperabil, condiţie esenţială înainte de a lua în calcul o astfel de procedură. "Se face o baterie de teste. Dacă reiese că pacientul nu mai are şanse de recuperare, se mai face o baterie de teste. Dacă ambele seturi confirmă acelaşi lucru, că nu se poate recupera şi că este vorba despre moarte cerebrală, abia atunci se ia legătura cu familia", precizează medicul.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite