Paradisurile turistice din cele mai mici ţări ale lumii. Unde se află statul supranumit „Împărăţia cerului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lesotho este un stat muntos FOTO blog.continentalcurrency.ca
Lesotho este un stat muntos FOTO blog.continentalcurrency.ca

Fac parte din categoria celor mai mici naţiuni de pe pământ, dar, în acelaşi timp, sunt binecuvântate cu o mulţime de frumuseţi naturale care îţi taie respiraţia.

Multe dintre cele mai mici naţiuni independente de pe planetă sunt învecinate sau chiar înconjurate de unele dintre cele mai cunoscute state ale lumii. O parte dintre aceste ţărişoare au fost cândva regiuni ale fostelor colonii care şi-au croit propriul drum după câştigarea independenţei; altele au fost conduse de monarhi suficient de pricepuţi încât să păstreze independenţa respectivelor teritorii în faţa statelor care le înconjoară. Fiecare din ele se remarcă nu doar prin caracteristicile culturale proprii, ci şi prin peisajele naturale uimitoare.

San Marino

Unul dintre cele mai mici state ale lumii, San Marino este o enclavă situată în centrul Italiei, care şi-a dobândit statutul de republică independentă în 1599.FOTO scmp.com

san marino foto http

Cu o populaţie de peste 30.000 de locuitori şi o suprafaţă totală de 61 km pătraţi, această ţară dispune de peisajele montane, castelele medievale şi renascentiste bine conservate. Amestecul dintre istoria interesantă şi legenda fermecătoare fac din San Marino unul dintre cele mai memorabile locuri de vizitat în sudul Europei. Anual, aceste meleaguri sunt vizitate de peste 2 milioane de turişti.

Lesotho

Uneori numită "împărăţia cerului", Regatul Lesotho este un stat în sudul Africii, formând o enclavă, complet înconjurat de Africa de Sud. Întrucât peste 80% din teritoriul său este situat la altitudini de peste 1.800 de metri, vremea de aici este rece pe tot parcursul anului, iar căderile masive de zăpadă sunt obişnuite, mai ales în regiunile montane înalte. Principalele activităţi turistice sunt drumeţiile, pe jos sau călare, ori skiatul pe versanţii din cea mai mare staţiune de sporturi de iarnă din sudul Africii.

Lesotho are o istorie unică: a devenit protectorat britanic după ce împăratul său a avut nevoie de ajutor pentru a-şi împiedica ţara să fie acaparată de Africa de Sud. Ţara şi-a câştigat independenţa deplină în anii 1960, aşa că a scăpat de efectele sistemului apartheid, care au tulburat sudul continentului african în secolul al XX-lea.

Brunei

Această mică naţiune de pe coasta insulei Borneo din Asia de Sud-Est este înconjurată complet de statul Sarawak din Malaezia. Rămăşiţă a unui puternic sultanat, Bruneiul este condus de 600 de ani de către aceeaşi familie regală. Sultanul este cea mai puternică persoană din statul ce numără de circa 400.000 de locuitori, chiar dacă îşi împarte autoritatea cu Parlamentul.

FOTO bensmethers.co.uk

brunei foto http

Satele tradiţionale construite deasupra apei, suspendate pe stâlpi interconectaţi cu podeţe de lemn, pot fi întâlnite peste tot, chiar şi în apropierea capitalei moderne Bandar Seri Begawan. Pădurile tropicale virgine, recifurile de corali colorate şi râurile liniştite au transformat această tară într-o destinaţie ecoturistică ideală, în timp ce moscheile, arhitectura modernă şi amestecul culturilor mayaşă şi chinezească oferă celor care preferă turismul urban o experienţă de neuitat.

Andorra

Acest microstat cu 78.000 de locuitori se află în Munţii Pirinei, între Spania şi Franţa. Peisajul extraordinar al Andorrei şi statutul de paradis fiscal au transformat-o într-o destinaţie populară pentru turişti şi pentru cei care emigrează din diverse colţuri ale lumii, în Europa.

FOTO 123 RF 

Andorra FOTO 123 RF

Pe lângă pârtiile de schi şi trasee de ciclism montan, Andorra are sate şi oraşe care ies în evidenţă prin arhitectura şi atmosfera neschimbate de-a lungul secolelor. Capitala Andorra La Vella abundă în magazine de tip duty-free, estimându-se că există un magazin la fiecare 40 de locuitori. Oraşul vechi dispune de o zonă fermecătoare, cu pensiuni clasice şi hanuri, de unde turiştii pot porni în aventuri de explorare a munţilor şi văilor din jur.

Swaziland

Cultura tradiţională şi natura sunt elementele pe care se bazează turismul din Swaziland, acest mic stat african, de circa 17.000 de kilometri pătraţi, populat de un milion de persoane. Parcul Naţional Hlane Royal, rezervaţiile naturale Mlawula şi Malolotja sunt renumite pentru natura sălbatică şi peisaje neafectate de intervenţia omului. Rinoceri albi, lei, zebre şi chiar elefanţi se numără printre animalele ce populează aceste parcuri. Un foarte mare accent se pune şi pe tradiţiile locului, festivalurile anuale atrăgând mii de turişti din toată lumea.

FOTO thekingdomofswaziland.com

swaziland foto http

Ultima monarhie adevărată absolută a lumii, Swaziland are, în prezent şi un parlament, însă majoritatea membrilor săi, precum şi premierul sunt numiţi de către rege.

Vă mai recomandăm:

Simboluri norocoase din întreaga lume. Cum să ţii spiritele rele la distanţă pe diferite meridiane ale globului pământesc

Cinci dintre cele mai spectaculoase biserici ale lumii. Lăcaşul care adăposteşte moaştele magilor de la Răsărit

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite