O supravieţuitoare a Holocaustului revine acasă. Va vorbi tinerilor despre experienţa ei la Auschwitz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ewa Mozes Kor şi sora ei Miriam, s-au numărat printre gemenii supuşi unor experimente inumane de către cel care a fost supranumit Îngerul Morţii.

Ewa Mozes Kor, supravieţuitoare a Holocaustului şi a experimentelor medicale efectuate de Josef Mengele la Auschwitz, va fi prezentă marţi, 9 octombrie, de la ora 13, la Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord.
Născută în 31 ianuarie 1934, în localitatea sălăjeană Porţ, Ewa Mozes Kor face, în aceste zile, o nouă vizită în România, însoţită de o echipă de peste 20 de cercetători ai Muzeului C.A.N.D.L.E.S. - Holocaust Museum and Education Center, pe care l-a înfiinţat în 1984, în memoria copiilor care au murit sau au supravieţuit experimentelor de la Auschwitz. Ea revine în satul natal, de unde, a fost deportată pe când avea doar 10 ani, împreună cu membrii familiei, ei în Ghetoul de la Cehei, lângă Şimleu Silvaniei, şi dusă, mai apoi, în lagărul de concentrare de la Auschwitz.

În acest context, în cadrul manifestărilor organizate pentru a marca Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului, Ewa va face un popas şi la Sinagoga din Şimleu, acolo unde va povesti experienţa ei unui grup de peste 100 de elevi şi profesori.

În perioada în care au stat la Auschwitz, Ewa şi sora ei Miriam au fost supuse unor experimente monstruoase ale doctorului Josef Mengele. Au fost eliberate în 1945, Miriam decedând în 1993 din cauza unei forme rare de cancer, atribuită experimentelor la care a fost supusă. Ewa a emigrat în Israel, pentru ca în 1960 să se stabilească în Statele Unite ale Americii.

Citiţi şi:

Activităţi de Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului. Omagiu adus evreilor deportaţi în Transnistria

Povestea tulburătoare a unei argentinience care şi-a găsit rădăcinile în România. Anii de căutări vor fi prezentaţi într-un film documentar

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite