Director din DSP, trimis în judecată pentru fals intelectual. Gestul prin care l-a scutit pe un bărbat de carantină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avizul eliberat de către medicul epidemiolog a împiedicat autorităţile să dispună carantinarea bărbatului pentru alte 14 zile, după cum prevăd ordonanţele militare.

Medicul epidemiolog Sanda Stanca, director executiv adjunct în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj sub acuzaţia de fals intelectual.

Potrivit anchetatorilor, medicul a eliberat avizul epidemiologic unui sălăjean care a fugit de două ori din carantină şi l-a postdatat, situaţie în care autorităţile nu au mai putut dispune prelungirea cu alte 14 zile a perioadei de carantină.

Cercetările efectuate de către procurori au stabilit că A.A., un bărbat de 28 de ani din Sălaj, s-a întors din Marea Britanie în 18 martie, fiind izolat la domiciliu pentru 14 zile. În 27 martie, el a fost depistat de către poliţişti în centrul Zalăului, motiv pentru care a fost plasat în carantină pentru 14 zile. O zi mai târziu, însă, a părăsit centrul de carantină, oamenii legii găsindu-l într-o locuinţă din municipiu. Conform prevederilor Ordonanţei Militare nr. 2, tânărul a fost plasat din nou în carantină, pentru alte 14 zile, mai precis până în 11 aprilie, pe numele său fiind deschis dosar penal.
În 10 aprilie, el a părăsit din nou centrul de carantină, de această dată fiind prins de un echipaj de jandarmi într-o benzinărie din Zalău, astfel că în prezent este urmărit penal pentru două infracţiuni de zădărnicire a combaterii bolilor.

"În acest context, inculpata, în calitate de medic primar epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, a completat înscrisul oficial denumit aviz epidemiologic cu datele de identificare ale lui A.A., persoană aflată în carantină instituţionalizată până în 11 aprilie, atestând împrejurarea necorespunzătoare adevărului scrisul ar fi fost emis în 11 aprilie", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Sălaj.

Documentul i-a fost remis bărbatului în 10 aprilie, producând consecinţe  juridice, "în sensul că marca sfârşitul perioadei de carantină  anterior celor 14 zile prin săvârşirea infracţiunii, neputându-se totodată institui o nouă perioadă de carantină de 14 zile, care s-ar fi impus în conformitate cu  Ordonanţa Militară 2", mai spun procurorii.
Pe numele bărbatului a fost deschis dosare penal pentru două infracţiuni baza dărnicie a combaterii bolilor, faţă de el fiind dispus controlul judiciar pentru 60 de zile. În 14 aprilie, el a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru o pedeapsă de opt luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe doi ani.
În ceea ce priveşte dosarul Sandei Stanca, acesta se află pe masa magistraţilor Judecătoriei Zalău.

Mai puteţi citi:

Ce a păţit un tânăr care a sfidat restricţiile stării de urgenţă. După ce a plecat din izolare, a fugit de două ori din carantină

Cum s-a ales cu dosar penal o angajată din primărie, infectată cu coronavirus. Femeia a băgat în izolare peste 80 de persoane

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite