Afacere de succes începută într-un cămin studenţesc: produse cosmetice făcute doar din ingrediente naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Costina, tânăra din spatele Zahra - drops of nature FOTO Arhivă personală
Andreea Costina, tânăra din spatele Zahra - drops of nature FOTO Arhivă personală

Un experiment făcut, în 2013, într-o cameră de cămin studenţesc s-a transformat, după puţin timp, într-o afacere mică, dar de succes.

Mare iubitoare a naturii, sălăjeanca Andreea Costina a decis să-şi urmeze pasiunea pentru biologie, aşa că, după absolvirea liceului, a optat pentru Facultatea de Biologie, specializarea Biotehnologii industriale, în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca. Ştia ca acesta este drumul pe care vrea să îl urmeze în viaţă, însă niciodată nu s-a gândit că va ajunge să aibă propria afacere în domeniu.

afacere cosmetice naturale

Produse Zahra, la un târg handmade FOTO ADI Sălaj Plus

Povestea business-ului ei a început în 2013, în timpul studenţiei, când a realizat, mai mult, din joacă, un prim produs cosmetic. Rezultatul a fost peste aşteptări şi a impulsionat-o să înceapă să studieze în amănunt tehnica de producere a cosmeticelor naturale. "Am petrecut multe nopţi în faţa laptopului şi citind cărţi de specialitate pentru a mă documenta şi a învăţa cât mai multe despre tot ce înseamna producţia de cosmetice naturale", povesteşte Andreea, acum în vârstă de 26 de ani. În scurt timp, pasiunea ei pentru natură, împletită cu pregătirea profesională au pus bazele unei mici afaceri în domeniu.

"Zahra - drops of nature"

Aşa s-a născut "Zahra - Drops of Nature", o gamă bogată de produse cosmetice create doar din ingrediente naturale, neprocesate, de mâinile pricepute ale tinerei sălăjence. Denumirea a ales-o, în urma unei "sesiuni intense de brainstorming, cu nişte prieteni dragi", după cum ne mărturiseşte. "Ne-a plăcut Zahra deoarece este un cuvânt uşor de reţinut şi care sună bine. Vine din cultura arabă, iar în traducere înseamnă floare. Ce poate fi mai natural şi mai frumos decât o floare? Am completat cu Drops of Nature, pentru că, în definitiv, fiecare produs reprezintă o bucată din natură, fiind 100% realizat din ingrediente naturale, neprocesate", explică Andreea Costina.

Se ocupă singură de întreg procesul de fabricare, precum şi de ambalare, în timp ce pentru partea de marketing şi vânzare se bucură de ajutorul câtorva prieteni.

afacere cosmetice naturale

Crema anticelulită FOTO Facebook.com/Zahra - Drops of Nature

A început cu o gamă mică de produse, care s-au bucurat de succes, dându-i curaj să lanseze noi şi noi sortimente: "Am reuşit să-mi dezvolt oferta datorită clienţilor drăguţi care mă susţin. Eu creez reţetele şi cu ajutor celor care cumpără produsele Zahra le îmbunănătăţesc până ajungem la varianta care să fie pe placul tuturor. În opinia mea, cel mai important apect în ceea ce fac este să am clienţi multumiţi de produsele pe care le folosesc.  Trăiesc o senzaţie unică în momentul în care primesc feedback-uri pozitive din partea lor".

Aşa se face că în prezent, în portofoliul "Zahra - Drops of Nature" se regăsesc produse precum balsamul pentru buze, uleiuri hidratante, uleiuri pentru masaj, creme şi unturi pentru corp, faţă, mâini şi pentru îngrijirea picioarelor, sprayuri pentru corp, săruri de baie, produse pentru răsfaţ (SPA), uleiuri pentru aromaterapie şi săpunuri.

cosmetice naturale

Balsam de buze şi ulei hidratant de corp FOTO Facebook.com/Zahra - Drops of Nature

În privinţa reţetelor pe care le foloseşte, acestea sunt rezultatul a multe ore de muncă, fiind adaptate din mers în funcţie de feedback-ul clienţilor.  "Reţetele sunt formulate în funcţie de proprietăţile fiecărui ingredient în parte. Depinde foarte mult la ce tip de produs lucrez şi care este scopul utilizării lui. Clienţii sunt parte activă în procesul de definitivare al unui produs, întrucât mă folosesc de feedback-ul primit din partea lor pentru a îmbunătăţi formulele finale ale produselor", mai spune inginerul biotehnolog.

Ingrediente naturale

Pentru că pune foarte mare preţ pe calitate, Andreea foloseşte doar ingrediente naturale, preţioase, în cea mai mare parte vegetale: uleiuri virgine, presare la rece, unturi sub formă brută, neprocesate, pe cât posibil provenite din culturi ecologice, la care se adaugă ceara de albine. "Vrem să păstrăm active toate proprietăţile minunate ale plantelor din care sunt extrase ingredientele amintite", punctează tânăra antreprenoare, care a făcut un obicei din a personaliza produsele pentru fiecare client fidel.

cosmetice naturale

Spray de corp FOTO Facebook.com/Zahra - Drops of Nature

Deşi piaţa produselor cosmetice naturale este în continuă creştere, Andreea Costina susţine acest aspect nu o încurcă: "Mai nou, tot mai mulţi îşi îndreaptă atenţia spre afacerile cu produse cosmetice naturale pentru ca par a fi un business simplu de realizat şi sigur.

Într-un fel este un lucru îmbucurător, ce derivă din faptul că lumea începe să se reorienteze spre natură şi renunţă încet la produsele de sinteză extreme de dăunătoare, atât omului, cât şi mediului. Totuşi, nu mi se pare dificil să faci faţă competitorilor. Atâta timp cât ai produse de calitate şi oferi  clienţilor ceea ce au nevoie, aceştia rămân fideli. Cumpărătorii multumiţi revin, de regulă".

Deşi promovează utilizarea cosmeticelor naturale, întreprinzătoarea atrage atenţia că un produs care eficient pentru o persoană poate să nu aibă acelaşi efect asupra alteia. Tocmai de aceea, recomandă consumatorilor, în special celor care sunt alergice la anumite ingrediente, să citească cu atenţie lista de ingrediente de pe etichetă, iar femeilor însărcinate precauţie la uleiurile esenţiale, care pot fi iritante.

În prezent, majoritatea clienţilor Zahra sunt din Cluj-Napoca, oraşul în care Andreea a început această aventură. Cu ajutorul mediului online, însă, produsele ei ajung în toată ţara, tânăra creându-şi o pagină pe Facebook şi având în plan dezvoltarea unui site oficial. În plus, ea participă la diverse târguri prin ţară.

Vă mai recomandăm:

Săpunăreasa care nu foloseşte aditivi, coloranţi sau conservanţi. Şi-a vindecat soţul de o boala dermatologică agasantă

„Aurul mov“ cu care o tânără din Sălaj a dat lovitura în afaceri: cultivă lavandă şi face produse artizanale cu care i-a înnebunit pe francezi şi pe italieni

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite