Voluntari din Olanda sprijină echipa care o caută încă pe fetița dispărută în Mureș. Au câini dresați pentru căutări în apă

0
Publicat:

Maria, fetița de șapte ani, dispărută în urmă cu aproape trei săptămâni, în râul Mureș, împreună cu alți adulți și minori, după ce barca în care se aflau s-a răsturnat, este în continuare căutată. Pompierii și voluntarii folosesc inclusiv câini și sonare.

Este căutată cu sonare FOTO ISU Arad
Este căutată cu sonare FOTO ISU Arad

Deoarece familia fetiției înghițite de apele Mureșului speră să o găsească, în sprijinul pompierilor de la Arad și Timiș au venit zece voluntari din Olanda.  Printre ei, se numără și trei români.

𝗦𝗶𝗴𝗻𝗶 𝗭𝗼𝗲𝗸𝗵𝗼𝗻𝗱𝗲𝗻 va interveni pe parcursul zilei cu  o echipă profesionistă de scafandri, sonare și cinci câini de căutare cadavre în apă. Aceștia sunt special dresați pentru a-și dezvolta abilitățile de detectare a mirosului specific rămășițelor umane, precum și tehnicile de căutare. Totodată pot salva și persoane cu semne vitale. Câinii sunt învățați să diferențieze mirosuri și să localizeze sursa lor. Abilitățile lor fac un atu de neprețuit în operațiunile de căutare-salvare pe apă”, a declarat vineri George Pleșca, purtător de cuvânt al ISU Arad.

Sunt folosiți și câini de căutări în apă FOTO ISU
Sunt folosiți și câini de căutări în apă FOTO ISU

Potrivit sursei citate, sâmbătă, 20 mai, voluntarii sosiți din Olanda continuă cautările pe râul Mureș, venind astfel în sprijinul pompierilor și scafandrilor timișeni și arădeni.

Lor li s-au alăturat și pompierii voluntari ai comunei Periam. În cea de-a doua parte a zilei, trei voluntari ai Asociației Salvadrone Bihor sosesc în Periam Port, de unde vor lansa 3 drone pentru căutări”, mai declară George Pleșca.

Noaptea tragediei

Trei familii din Arad (Semlac și Nădlac) și-au petrecut duminică, 30 aprilie a.c., toată ziua la iarbă verde, sărbătorind ziua de naștere a unuia dintre copii, a cărui părinți se întorseseră din Germania de câteva zile.

Oamenii au făcut grătar şi s-au distrat pe malul drept al râului Mureş, la Semlac (Arad). Ar fi vrut să încheie seara la o terasă, pe malul celălalt al apei, din Timiş, în Portul Periam (un restaurant din comuna Periam, așezat pe malul apei Mureșului), unde cântau lăutarii. Fără să țină seama că au copii cu ei, că barcagiul este băut și că nu au veste de salvare, s-au urcat 12 inși într-o barcă de patru persoane.

După ce barca de lemn a plutit cu ei câțiva metri, s-a răsturnat între Semlac și Șeitin, vis a vis de Periam Port. Cei aflați la Terasa Periam Port au sărit în ajutor cu bărcile pe care le aveau încercând să-i salveze pe cei căzuți în apă.

Știri locale



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite