Steaguri tricolore pe mormintele eroilor. Lecția de civism a unor liceeni, de Ziua Națională a României

0
Publicat:

Un grup de liceeni au înfruntat frigul tăios pentru a pune flori și steluguțe tricolore la mormintele eroilor din cimitirul Sfântul Toma din Huși. Tinerii au ținut un minut de reculegere în memoria celor care și-au dat viața pentru țară.

Elevii au omagiat prin gestul lor jertfa eroilor FOTO Vremea Nouă
Elevii au omagiat prin gestul lor jertfa eroilor FOTO Vremea Nouă

Mormintele neîngrijite și acoperite de vegetație ale eroilor din cimitirul „Sfântul Toma” din Huși au fost omagiate pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, de un grup de liceeni de la Colegiul Național „Cuza Vodă” din Huși.

Tinerii au pus câte o floare și un steag tricolor la fiecare mormânt al eroilor din războiul dintre 1916 și 1918, iar apoi au cântat și au ținut un moment de reculegere în cimitir.

„Noi nu v-am uitat!”, au scris liceenii pe coroana de flori pe care au adus-o alături de profesorii lor la mormintele eroilor din cimitirul Sfântul Toma. De amintit este că nu s-a descoperit nici până acum cine a luat crucile de pe mormintele eroilor.

Steluguțele tricolore au înfrumusețat mormintele eroilor îngropați la Huși  FOTO Vremea Nouă
Steluguțele tricolore au înfrumusețat mormintele eroilor îngropați la Huși FOTO Vremea Nouă

Nu este prima acțiune civică a tinerilor care învață la Colegiul Național „Cuza Vodă” din Huși. Elevii îngrijesc constant mormintele eroilor din cimitirul „Sfântul Toma” și pe cele din Dobrina.

Cimitirul evreiesc din Huși, vandalizat

Un alt cimitir din Huși, cel evreiesc, a fost vandalizat în 2019. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui a identificat persoanele care au distrus peste 70 de monumente funerare din cimitir.

„Cercetările poliţiştilor Serviciului de Investigaţii Criminale Vaslui a scos la iveală faptul că vandalizarea cimitirului evreiesc din Huşi a fost rodul unor acte de teribilism. Persoanele bănuite de comiterea faptelor sunt trei minori cu vârste între 15 şi 16 ani, din municipiul Huşi, judeţul Vaslui”, au anunţat reprezentanţii IPJ Vaslui. 

Cei trei adolescenţi sunt elevi la Colegiul ”Dimitrie Cantemir” Huşi şi şi-au recunoscut faptele. Ei au invocat că făceau demonstraţii de arte marţiale, cu pumnii şi picioarele, în cimitirul evreiesc şi astfel au doborât monumentele funerare.

Cei trei tineri au fost anchetați pentru profanare de cadavre sau morminte şi distrugere. Faptele au fost condamnate atunci la cel mai înalt nivel, atât pe plan intern cât şi internaţional, fiind considerate acţiuni de antisemitism.  

Însuşi ambasadorul SUA în România a fost prezent la Huşi, unde a declarat că îi este greu să găsească „altă explicaţie, altceva decât nişte acte antisemite”.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite