Situaţie absurdă: doi soţi vaccinaţi cu trei doze, cu nouă teste negative, amendaţi cu 6.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Doi soţi din Vaslui complet vaccinaţi, inclusiv cu doza a treia, cu 9 teste negative efectuate în Iaşi şi Londra şi cu formularele digitale completate au fost amendaţi cu câte 3.000 de lei de către DSP Vaslui pe motiv că declaraţiile nu apăreau în baza lor de date.

Situaţia este cu atât mai absurdă cu cât cei doi soţi sunt complet vaccinaţi, inclusiv cu doza a treia şi aveau 9 teste negative efectuate în Iaşi şi Londra, pe care au plătit 1.800 de lei în total, în condiţiile în care biletele de avion până în Anglia au costat 1.900 de lei.

Mai mult, la aterizarea pe aeroportul de Iaşi, soţii vasluieni au fost lăsaţi să treacă după ce li s-au verificat formularele LPF. Cu toate acestea, după câteva zile au primit acasă două amenzi de câte 3.000 de lei de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, pe motiv că formularele digitale pe care le completaseră nu se regăseau şi în baza de date a DSP.

„Am făcut acele teste rapide la o clinică din Vaslui, pentru care am plătit 80 de lei bucata. Fără ele noi nu ne puteam urca în avion. Odată ajunşi în Anglia am fost nevoiţi să facem alte trei teste rapide, pentru a nu sta în carantină acolo. Pentru fiecare test am plătit 40 de lire. Cu o zi înainte să revenim în România, ne-am testat din nou. De data asta, am fost nevoiţi să ne testăm la o autoritate similară cu DSP-ul nostru, tot pentru a ne putea urca în avion. Pentru acele teste am plătit 60 lire de fiecare. În total, cele nouă teste făcute în decurs de o săptămână ne-au costat aproximativ 1.800 de lei, în condiţiile în care pentru biletele de avion am plătit cu 100 de lei mai mult. Testarea ne-a costat aproape cât călătoria dus-întors. Toate testele au ieşit negative. În plus, şi eu şi soţia avem certificat verde, fiind vaccinaţi cu serul de la Pfizer”, a declarat vasluianul amendat pentru Vremea Nouă.

Nu a contat că aveau formularul digital completat

Cu câteva ore înainte de a se urca în avionul spre casă, cei doi au completat şi formularul digital de intrare în ţară.

„Auzisem despre el la ştiri şi ştiam că dacă nu îl completăm riscăm să fim amendaţi. La aeroportul din Iaşi am arătat documentele personalului de control, totul a fost bine şi frumos până azi (n.r. luni – 10 ianuarie), când poştaşul mi-a adus două plicuri de la Direcţia de Sănătate Publică Vaslui. Le-am desfăcut, iar înăuntru erau două amenzi de câte 3.000 de lei pentru mine şi pentru soţia mea. Ne-au amendat pentru că, spun ei, n-am fi completat acele formulare la revenirea în ţară. De fapt, nu figurăm în baza lor de date ca persoane cu formulare completate. Numai că noi avem salvate documentele şi în format fizic şi digital, putem face oricând dovada. Am sunat la DSP să le spunem că s-a făcut o greşeală, că noi am avut formularul digital în momentul intrării în România. Ni s-a comunicat că odată amenzile date, Direcţia de Sănătate Publică nu mai poate face nimic, iar pentru a le anula trebuie să mergem în instanţă să le contestăm. Altă variantă nu există. Iar contestaţia trebuie făcută în termen de maxim 15 zile de la primirea amenzii, nu mai mult. Acum, noi am rămas acasă şi putem face contestaţie, dar ce se întâmplă cu cei care după sărbători s-au întors înapoi la muncă în străinătate? Dacă nu află de amenzi şi nu le contestă în 15 zile, rămân cu ele, şi asta din cauza unei erori care aparţine instituţiilor statului, nu lor! Ce vină avem noi că baza de date a DSP-ului nu este actualizată cu persoanele care au acele formulare completate?”, se întreabă retoric bărbatul, care trebuie să deschidă acum un proces la Judecătoria Vaslui împotriva Direcţiei de Sănătate Publică pentru a cere anularea amenzii. 

Vă mai recomandăm să citiţi şi: 

Medic alergolog, despre riscul ca vaccinul anti-Covid să provoace şoc anafilactic sau alte reacţii severe | VIDEO

Zece motive ale nevaccinării, constatate de un medic epidemiolog. Cum s-a ajuns la „vaccinul te lasă impotent“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite