Scuza ridicolă invocată de un afacerist prins cu patru ghivece de canabis în maşină. A intrat în atenţia procurorilor din întâmplare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suspecţii cultivau cannabis

Un controversat om de afaceri a fost condamnat de Tribunalul Vaslui pentru cultivare şi deţinere de droguri de risc pentru consum propriu. Cantitatea de cannabis, 1.940 grame în formă naturală, respectiv 595 grame după uscare, a fost confiscată.

Gianni Gabriel Gherman (44 ani) este originar din Bârlad, însă locuieşte în judeţul Iaşi, unde a deţinut o firmă care a dat faliment. În vara anului 2018, Gherman a intrat în vizorul procurorilor de la Crimă Organizată din Vaslui dintr-o întâmplare. 

Tânărul, consumator de canabis, şi-a înfiinţat o cultură proprie la locuinţa sa din Bârlad. Cum însă locuia mai mult în Iaşi, la un moment dat, a observat că cele cinci plante cultivate în patru ghivece încep să se ofilească. Ca să nu piardă cultura, a decis să mute plantele la domiciliul său din Tomeşti. A ambalat cele patru ghivece în saci din plastic, le-a urcat în autoutilitara cu care venise la Bârlad şi a plecat spre Iaşi, pe ruta Huşi-Drânceni.

Fiind o zonă de frontieră, patrulele Poliţiei de Frontieră fac periodic controale ”de rutină” în trafic. Astfel, tânărul afacerist avea să fie oprit de un echipaj al Poliţiei de Frontieră pentru verificarea actelor. În momentul în care au sesizat că bărbatul se precipită, poliţiştii au decis să verifice şi interiorul maşinii, ocazie cu care au descoperit ghivecele cu canabis.

A invocat că a găsit ghivecele cu canabis pe marginea drumului european

Interogat de poliţişti, Gianni Gherman a invocat, într-o primă fază, o scuză puerilă. Ba mai mult, în timp ce era condus spre sediul Poliţiei a sunat de pe telefonul mobil o persoană transmiţându-i "Strânge tot de acolo!”. Ulterior, însă, şi-a recunoscut faptele, alegând să semneze un acord de recunoaştere cu procurorii DIICOT.

”În timp ce conducea autoutilitară marca Volkswagen cu nr. de înmatriculare IS-15-RIJ, de culoare albă, pe DN 28, pe raza localităţii Drânceni, judeţul Vaslui, aflându-se singur în autovehicul, în jurul orei 17:15 a fost oprit pentru control de către lucrătorii din cadrul S.P.F Huşi, I.T.P.F Iaşi, ocazie cu care aceştia au descoperit cu ocazia controlului autoutilitarei cele 4 (patru) ghivece, ce conţineau 5 (cinci) plante de canabis, despre care iniţial inculpatul a declarat că le-a găsit pe marginea DE 581”, se menţionează în acordul de recunoaştere validat de Tribunalul Vaslui.

Ulterior, cu ocazia audierii de către procurorul DIICOT, Gianni Gherman a recunoscut că plantele care cântăreau 1.940 grame în formă naturală, respectiv 595 grame după uscare, îi aparţin şi le deţinea pentru consumul propriu, fiind consumator de canabis.

Ofilirea plantelor, miza mutării de la Bârlad la Iaşi

”În cursul anului 2017, acesta a fost în Olanda, unde a consumat astfel de substanţe. Tot cu ocazia acestei excursii, a achiziţionat seminţe de canabis, cu gândul de a-şi înfiinţa o cultură la domiciliul său din Bârlad. Inculpatul a decis să planteze seminţele de canabis, lucru pe care l-a şi tăcut, în perioada februarie-martie 2018, intenţionând ca, ulterior ajungerii plantelor la maturitate, să le consume. Astfel, a plantat seminţele de canabis, în ghivece, pe care le-a depozitat în camera în care locuieşte, la adresa sa, din Bârlad. Inculpatul s-a ocupat de îngrijirea plantelor, pe care le-a udat din când în când, tratându-le în mod obişnuit, ca pe orice plantă verde. La începutul lunii octombrie, inculpatul s-a mutat în corn. Tomeşti, jud. Iaşi, unde a locuit singur într-o locuinţă improvizată, aflată într-o hală ce aparţine numitului G. I.M., din municipiul Iaşi”, se mai menţionează în acordul de recunoaştere.

Pe 30 octombrie 2018, Gherman când s-a întors la domiciliul din Bârlad pentru a-şi lua din haine, ”a observat că plantele sale de canabis nu erau într-o stare prea bună, fapt pentru care a luat hotărârea de a le transporta la locuinţa improvizată din cormuna Tomeşti, judeţul Iaşi, unde locuia efectiv în acea perioadă, sperând să le salveze şi să obţină ceva din ele”.

Astfel, a încărcat în autoutilitară plantele de canabis, cu tot cu ghivece, după care a plecat din nou spre Huşi, de unde a luat o cantitate de vin, după care şi-a continuat deplasarea către Iaşi. Drumul i-a fost oprit de poliţiştii de frontieră la Drânceni.

Gianni Gherman a ales să încheie un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DIICOT, pentru a scăpa cu o condamnare uşoară. I s-a stabilit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare, fiindu-i stabilit un termen de supraveghere de doi ani. În plus, a fost obligat să efectueze 80 zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Bârlad sau a Spitalului de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad.

Acordul de recunoaştere a fost validat de Tribunalul Vaslui, condamnarea rămânând definitivă.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite