Rezultate EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 Peste 220 de elevi din Vaslui au contestat rezultatele obţinute la examen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, 29 iunie 2013, la ora 16.00, au fost afişate la avizierele şcolilor primele rezultate la examenul de Evaluare Naţională 2013 (Examenul de Capacitate 2013). Tot ieri, până la ora 22:00, elevii nemulţumiţi au putut depune contestaţii.

În judeţul Vaslui, 222 de elevi de clasa a VIII-a s-au arătat nemulţumiţi de mediile finale obţinute la examenul de Capacitate din anul 2013. Cele mai multe contestaţii au fost la prima probă, cea la limba şi literatura română, unde 167 de candidaţi speră să obţină o notă mai mare, în timp ce la matematică doar 54 de elevi s-au arătat nemulţumiţi. 

La Vaslui, aproape un sfert din numărul total de elev i de clasa a VIII-a nu au susţinut examenul de capacitate. Concret, este vorba de aproape 1.000 de elevi care au fugit de examenul de Evaluare. Candidaţii din Vaslui au susţinut examenul în cele 114 centre de examinare amenajate pe raza judeţului. 

Din cei 5.031 de elevi înscrişi în clasa a VIII-a la începutul anului şcolar, doar 3.998 au susţinut examenul la ambele probe. Procentul de promovabilitate pe tot judeţul a fost de 69,54%, nouă elevi obţinând medii generale de 10. La limba română, procentul de promovabilitate a fost de 76,98%, în timp ce la matematică a fost de 66,83%. Interesant este faptul că doar 17 elevi au obţinut nota 10 la limba română, în timp ce 179 de candidaţi au reuşit să obţină punctaj maxim la matematică. 

Cum se face admiterea la liceu

Completarea fişelor pentru repartizarea computerizată are loc în perioada 5-9 iulie. Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor. Astfel, Ministerul Educaţiei îi sfătuieşte pe elevi ca pe primele locuri să scrie codurile liceelor unde îşi doresc cel mai mult să intre, în continuare se treacă opţiunile de liceu unde le-ar plăcea să intre şi să încheie cu ultimele opţiuni, să fie siguri că intru la un liceu.

Verificarea fişelor editate de calculator şi corectarea greşelilor are loc în perioada 6-10 iulie, repartizarea computerizată se va face pe 16 iulie, iar afişarea rezultatelor, pe 17 iulie.

Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie. Pentru fiecare elev, se caută prima opţiune de pe listă unde mai sunt locuri libere si este repartizat acolo.

În perioada 15 - 25 iulie, absolvenţii de gimnaziue trebuie să depună dosarele de înscriere la liceele unde au fost admişi. Dosarele vor cuprinde:

Cererea de înscriere

Cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere, în copie legalizată

Adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională

Foaia matricolă pentru clasele V-VIII (cu calculul mediei generale)

Fişa medicală

Dacă se găseşte un elev la care opţiunile exprimate în fişă nu îi permit să intre la nici un liceu, pentru că locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decât el, atunci elevul respectiv ramâne nerepartizat.

În metodologia de admitere la liceu scrie că în astfel de cazuri sau în situaţia în care există candidaţi cărora nu li se poate calcula media de admitere, întrucât nu au participat la Evaluarea Naţională, aceştia vor fi repartizaţi de inspectoratele şcolare în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a gimnaziului. Repartizarea se va face în perioada 1-7 septembrie, după repartizarea celorlalţi candidaţi.

Citeşte şi:

VIDEO REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 S-au afişat primele rezultate la examenul de Evaluare Naţională la şcolile din Vaslui

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite